Žufánek Vaněk Zmlsané dějiny

Vzkříšená Rosolka

03.07.2019

Aktuality

Je to přes rok, co mi Roman Vaněk volal něco ve stylu, „Martínku, kamaráde, uděláš pro mě Rosolku? Ale tu původní, z masožravé kytky. Ne, nedělám si prdel. Jo a bude to na kameru, nevadí, že?” Nu a proč o tom píšu? Protože tuto původní rosolku neochutnal už možná ani váš pradědeček…

Likér vyráběný macerací drobné masožravé kytky! Tyjo, to bych moc rád ochutnal! Začal jsem se pídit po literatuře a docela narazil.

V původní podobě ji nezmiňovala ani Rukověť výroby rosolek a jiných lihovin od ing. chem. Fr. Kundráta, kterou vydal nakladatel Kober v roce 1901 a moc informací nebylo ani v jinak neuvěřitelné knize s ještě neuvěřitelnějším názvem Lučební pokrok aneb sbírka 333 nejužitečnějších, rozmanitých až dosud v českém jazyku nepovědomých předpisů a prostředků, z nichž většina až dosud neznáma byla, pro pány továrníky likérů, obchodníky, vinárníky a hospodské, kteroužto vydal Jan Boh. Nypl v roce 1867.

Ale nakonec jsme našli, co jsme potřebovali.

Původní a pravé rosolky byly připravovány z rosnatky, což je masožravá rostlina, podle níž likér dostal své jméno. První Rosoglio bylo vyrobeno v Itálii v roce 1332, za hranice se pak dováželo v lahvích opletených rákosem. Tento likér byl považován za lék na mnoho nemocí. Dokonce i dnes je doporučován jako homeopatický lék na černý kašel. Tak o tom ostatně píše ve svém Herbáři anglický botanik 17. století Nicholas Culperer.

V 17. století se rosoglio vyrábělo také ve Francii a bylo velmi oblíbené. První, kdo začal rosoglio vyrábět u nás, byl fabrikant Franz Heinz z Horního Benešova roku 1783. Cena jedné láhve rosolky se pohybovala mezi 36 krejcary až 1 zlatým a 36 krejcary.

V 21. století se rosoglio vyrobilo také v Boršicích u Žufánků a to pro pořad Zmlsané dějiny Romana Vaňka na Mall.tv. Na výrobu jsem použil náš nejlepší vinný destilát, rosnatku a trochu cukru. Vzniklo 20 lahví, které se nám kvůli vzácnosti zdrojové suroviny asi nepodaří znovu udělat. O naprosto boží a jedinečnou etiketu se opět postarala Andreea Bora a jednu Martinem a Romanem podepsanou láhev můžete mít i vy. Je ukrytá na našem eshopu.

Premiéra Zmlsaných dějin s Rosolkou v hlavní roli bude na Karlovarském filmovém festivalu KVIFF ve středu 3.7. v 17. hodin, kde pár šťastných lidí ochutná pro tuto akci připravený zcela výjimečný koktejl od Pavla Tvaroha z londýnského Lounge Bohemia baru.

A jak vlastně rosolka chutná? Je hodně ovocná a květinová, připomíná nasládlé višně a ve vůni lilii. Úžasná je její konzistence. Rosnatka je plná lepkavé tekutiny, na který láká hmyz. A díky tomu se rosolka táhne jako med.

Moc by vám chutnala 🙂