Nacházíte se zde: Žufánek.cz » O společnosti

O společnosti

Rodinná ovocnářsko – včelařská farma ŽUSY s.r.o. (Žufánek a synové) se zaměřením na zpracování ovoce, bylin a medu do formy kvalitních ovocných destilátů a likérů byla založena v roce 2000.

U zrodu stáli manželé ing. Marcela a Josef Žufánkovi a jejich synové Martin, Josef a Jan. Společnost sídlí v malé obci Boršice u Blatnice poblíž Uherského Hradiště.

Vlastní ovocné sady, které obklopují výrobní areál, se nachází v jedné z nejlepších lokalit na pěstování hlavně modrého ovoce na Moravě. Z něho se vyrábí na moderním destilačním zařízení kolonovou technologií lahodně jemné ovocné pálenky s charakteristickou vůní a chutí, ovlivněnou zdejším mikroklimatem a podložím na úpatí chráněné krajinné oblasti Bílých Karpat.

Všechny produkty jsou vyrobeny z lokálních surovin podle původních, osvědčených receptur, bez použití umělých barviv, ochucovadel a aromat. Ovoce nese certifikát BIO kvality.

Napsali o nás…

V čísle venovanom bylinkám, ovociu a iným rastlinám, ktoré bežne používameza barom, nemôžeme nespomenúť pestovateľa a producenta, ktorý s tými najlepšími prírodnými surovinami pracuje denno-denne. Teší nás, že vám môžeme priniest rozhovor s Martinom Žufánkom, jedinečným výrobcom prémiových produktov, ktoré sa za posledné roky stali garanciou kvality, spôsobili revolúciu medzi česko-slovenskými barmanmi a svoje miesto získavajú aj vo svete.

- Bar Magazine, 4/2016 Žufánek Bar Magazine [PDF, 1.25 MB]

Rodina z moravské vsi naučila pražské hipstery i gourmety pít slivovici a přesvědčila svět, že v Česku se vyrábí nejlepší absint.

- Hospodářské noviny, 12/2015 Žufanek Hospodářky 2015 [PDF, 6.36 MB]

„Když sahám po ginu, chci, aby výrazovost ingrediencí a jejich harmonie byla co nejvyšší. Objevil jsem ho (OMG gin) vloni na podzim, když Martin Žufánek přivezl vzorky na jednu akci. A já, obrazně řečeno, si lehl na znak, jednalo se o jeden z nejlepších ginů, jaké jsem kdy pil.” Václav Vojíř, Bugsy's Bar.

- Guru, 11/2014 Guru Žufánek listopad 2014 [PDF, 1.5 MB]

„Slivovice měla dlouho image laciného pití, které vám přiveze tetička z Moravy spolu s uzeným masem. Přitom kvalitní ovocný destilát je naopak luxusní pití,” říká Martin Žufánek.

- Forbes, 10/2014 Forbes Žufánek říjen 2014 [PDF, 3.48 MB]

V rodinném lihovaru Žufánek v Boršicích u Blatnice vytvořili první vzorek absintu v roce 2007, dnes pod značkou Žufánek vznikají čtyři druhy. Dva z nich patří ke světové špičce, nadšenci z neziskové Wormwood Society věnující se výhradně tomuto nápoji je zařadili mezi deset nejlepších absintů na světě!

- Apetit, 2/2014 Apetit Žufánek únor 2014 [PDF, 1.59 MB]

Kdyby někdo ztratil cestu k Žufánkům do lihovaru, stačí ode dveří „nasát“. Příjemně opilá vůně destilátu se line od palírny až po kancelář. A „nasávání“ je i zábava, která rodinnou firmu ŽUSY živí. 
S výrobou vlastní slivovice začali před dvanácti lety, v roce 2001. Dnes, kromě stěžejní pálenky ze švestek, putují z malé obce na úpatí Bílých Karpat do celého světa láhve s hruškovicí, meruňkovicí, borovičkou, Kontušovkou, absinthem a třeba destiláty, které zrají v dubovém sudu.

– Apetit, 1/2014 Apetit Žufánek leden 2014 [PDF, 1.79 MB]

Také si, zvlášť teď, v zimě, rádi dáte pro zahřátí skleničku něčeho ostřejšího? Pokud jste zrovna v Lokálu nebo v Čestru, možná jste už ochutnali domácí ovocné destiláty z lihovaru Žufánek. A právě do něj jsme se vypravili...

– A, zima 2013/2014 Ambiente Žufánek zima 2013/2014 [PDF, 856 kB]

Těžko začít o rodině Žufánkových vyprávět tak, aby to nepůsobilo jako laciná reklama nebo kýč... Ale nemůžu si pomoci, jsou opravdu výjimeční! V malé dědině uprostřed Slovácka dokázali rozjet úspěšnou ovocnářsko-včelařskou farmu, dát jméno špičkovým ovocným pálenkám, likérům, medovině a to celé založit na silných rodinných vazbách. Nepochybně i proto se jim dnes daří.

- 55 plus, prosinec 2008 55 plus prosinec 2008 [PDF, 1.55 MB]

Odteď když v Akropoli na baru zahlásíte „Jeden žufánek!“, nebude vám opáčené logické „Čeho?!“, nýbrž před vás přistane panák destilátu z modrého ovoce. Je potvrzeno, že slivovica Žufánek je teď nejvíc trendy pití v Praze.

Má nezapomenutelný název, zvládnutý design, měkoučkou chuť a hlavně ji od roku 2000 vyrábí rodina Žufánkových. Tradice, ale nově, samá příroda, malý podnik ve zlínském kraji. Každou švestičku vzali do ruky…

– Hype Mag, 4/2006 Hype Mag duben 2006 [JPG, 459.85 kB]

Vezměme to ale od Adama. Lépe řečeno, od manželů Marcely a Josefa Žufánkových. Oba mají svůj rodný kraj v srdci. Tady se narodili, tady i dali život svým třem synkům. Martinovi, Josefovi a nejmladšímu Janovi. Vtírá se poznámka, že je nejspíše počali v sadě pod rozkvetlou švestkou nebo třešní. Všichni jsou totiž s přírodou a rodištěm takříkajíc spjati a sotva by si dovedli představit svůj život jinde, nebo snad dokonce ve městě. Josef Žufánek je bytostním založením včelař a ovocnář. Jeho žena inženýrka Marcela Žufánková , ekonomický a provozní mozek společnosti je už i babičkou.Vnoučata pomalu přichází jedno za druhým. Dnes má celá rodina deset příslušníků a představuje od roku 2000 velmi výkonnou rodinnou ovocnářsko-včelařskou farmu s moderně vybavenou palírnou neboli koncesovaným lihovarem.

– Czech Travel Press

Fotogalerie

Lihovar ŽufánekLihovar ŽufánekLihovar ŽufánekLihovar ŽufánekAnežkaDestilační kolonaArchív ŽufánekNádržeLihovar Žufánek

Rodinnou firmu ŽUSY s.r.o. založili v roce 2000 manželé ing. Marcela a Josef Žufánkovi se svými syny Martinem, Josefem a Janem. Cílem firmy je budování tradičního ovocného lihovaru se zaměřením na výrobu přírodních destilátů a likérů mezi něž patří např. slivovice, hruškovice, absinth, meruňkovice a gin


cz, en, de, ru