1918 Zufanek

Legendy

11.11.2021

Aktuality

Roman Vaněk je neúnavný popularizátor gastronomie a sběratel jídelních lístků, starých kuchařek, publikací o výrobě potravin, dokumentů naší kulinární historie atd. V tomto směru patří jeho sbírka mezi největší u nás. A součástí starých jídelních lístků bývaly i konkrétní nápoje, které jsou dnes tak často opomíjeny, nebo jsou úplně zapomenuty. Martin Žufánek je neúnavný lihovarník moravský, který zdestiluje a nebo vymaceruje vše, co se mu dostane do ruky. Lásku k naší historii neskrývá ani jeden. Bylo zcela nevyhnutelné, aby to ti dva dali dohromady a založili společný projekt Legendy.

Jejich Legendy nejsou jen připomínkou dodnes známých, nebo dávno zapomenutých likérů, či destilátů historicky u nás vyráběných. Legendy zároveň připomínají významné osobnosti, ty skutečné legendy, které svou prací zásadně přispěly k rozvoji naší gastronomické historie.

Jde o začátek nové netradiční knihy – tekuté knihy o historii českých destilátů a likérů, zkrátka nápojů v různých dobách u nás vyráběných. Je rozdělena do kapitol. Každá kapitola má pevně daný počet stran/lahví a po přečtení/vyprodání již další nebude napsána/vyrobena.

Kapitola číslo jedna je věnována nejstaršímu, tedy historicky prvnímu prezidentskému jídelnímu lístku u nás. Byl sestaven pro inaugurační hostinu T. G. Masaryka na Pražském Hradě 21.prosince 1918. Hostinu připravil hoteliér Alois Junger, majitel hotelu U zlaté husy na pražském Václavském náměstí s týmem předních pražských šéfkuchařů a restauratérů. Za zmínku stojí připomenout ještě jeden zásadní detail. Ve slavnostním menu se neobvykle vyskytuje konkrétní název likéru, či digestivu, v tomto případě slavná Benediktýnka. Klášterní likér z 28 bylin a koření jakými jsou například yzop, benedikt, hřebíček, arnika, galgán, myrha a další.

„Prezidentských“ jídelních lístků zmiňujících konkrétní název digestivu od té doby existuje do dnešních dnů pouze několik.

21. prosinec 1918. Mrazivé sobotní mrholení se několikrát během dne mění v hustě poletující sněhové vločky. Předvánoční plískanici a nepřízeň počasí nikdo nevnímá. Město je na nohou. Pražské Wilsonovo nádraží praská ve švech pod náporem diváků. Přesně ve 13:15 vystupuje z vlaku na peron Tomáš Garrigue Masaryk s doprovodem. Uvítací proslovy, jásot a slzy dojetí ve tvářích přítomných. Krátce po 16:00 hodině skládá Masaryk před poslanci Národního shromáždění prezidentský slib a stává se prvním československým prezidentem.

Likér, který máte možnost v našem pojetí ochutnat, jsme nazvali „1918.“ Otevíráme tím první kapitolu naší tekuté knihy Legendy české kulinářské historie!

Je to ten vůbec nejsložitější a nejnáročnější likér, který jsme u nás vyrobili. Základem je destilát z 28 vzácných bylin a koření, ve kterém jsme vymacerovali šafrán z Nepálu, dosladili medem od našich včel a na rok uložili do dubových sudů. Výsledkem je harmonický koncert bylin, šafránu a medu, který se nebude opakovat.

Likér je věnován Prof. Čeňkovi Zíbrtovi, (1864-1932), historikovi, kulturnímu etnografovi a folkloristovi, profesoru Karlovy univerzity, z jehož díla čerpáme dodnes.

Druhou kapitolu napsali naši přátelé z lihovaru Landcraft, protože chceme také ukázat to, jak se k tomu staví další zapálení a neúnavní bojovníci za kvalitní moderní gastronomii a rukodělné lihovarnictví.

V prodeji od 17. 11. 2021 na lepsinalada.cz