Nejlepší absintové koktejly

20.03.2012

Aktuality

V pražském baru La Casa de la Havana vieja proběhla v neděli 18. 3. 2012 v pravé poledne první barmanská soutěž o nejlepší koktejl na absintové bázi.

Zúčastnilo se jí 13 barmanů, kteří měli zcela volné ruce při přípravě svých koktejlů. Podmínkou soutěže byla originalita drinku (nová a dosud nepoužitá receptura) a použití pravého destilovaného absintu St. Antoine. Jinak vše ostatní záleželo na chuti a stylu soutěžících barmanů, kteří se úkolu chopili s velkou pečlivostí a profesionalitou. K jejich vybavení proto patřily vlastní sirupy, sušené byliny, infuze, ale i speciality jako domácí absintová čokoláda, sušenky či pěna vyrobená z Becherovky. Ano, byl jsem v příjemném šoku a užasle pozoroval jejich práci jakožto jeden ze členů poroty.

Bylo mi potěšením hodnotit práci barmanů vedle profesionálů jakým je Ondřej Abrahámek z baru Red Rabbit a Jan Braniš z Bugsy’s Baru.

Společně jsme hodnotili tři základní aspekty – jakost, chuť a vůně drinku (5 – 50 bodů), prezentace a vzhled (0 – 20 bodů), komunikace a originalita (0 – 20 bodů) a dalších až 10 bodů mohl soutěžící získat ze znalostního testu. Celkem tedy maximální počet 100 bodů.

Mezi soutěžící barmany patřil: Tomáš Melzer, Jakub Vinš (Bugsy’s Bar), Lukáš Mihalko (Red Rabbit), Jarda Janoušek (Black Angel’s), David Hečko (James Dean Bar), Daniel Prokeš (La Casa de la Havana), Kryštof Hordina (Jewel Cafe Bar), Ladislav Glaser (Zapa Bar), Vítězslav Cirok (Bugsy’s Bar), Richard Vandlík (Red Rabbit), Milan Zaleš (Bugsy’s Bar), Adnan Al-Madhagi (Black Angel’s) a Eduard Ondráček (ex-Black Angel’s).

Rozdíl mezi 1. a 3. místem byl pouhých 7 bodů což ukazuje na vyrovnanost a kvalitu všech soutěžících barmanů. Všechny jejich drinky byly úžasné, ale vybrat jsme mohli jen první tři.

Vítězem barmanské soutěže St. Antoine 2012 se stal Eduard Ondráček, na druhém místě se umístil Jarda Janoušek z Black Angel’s a třetí skončil Vítězslav Cirok z Bugsy’s Baru. Srdečně gratulujeme!

Jarda Janoušek navíc vyhrál cenu Absintový Bohém, která byla udělana za nejlepší vystoupení, styl a celkové charisma. Blahopřejeme!

A nyní vítězné drinky:

The Fairy Virgin od Eduarda Ondráčka

2 cl absinthe St. Antoine
3 lžičky třešňové zavařeniny
6 cl domácího Kirsch likéru a nebo Višňovky Žufánek
3 kapky Bob’s vanilkového bitteru
půl bílku, střik cukru a citronu

Na marmeládu pomalu svaříme 300g třešní, 200g cukru s trochou vody a třetinou nařízlého vanilkového lusku. Po zhutnění necháme vychladnout a zakápneme višňovkou kvůli konzervaci.

Připravíme si absintovou  sklenku, kterou opatříme krustou z rozdrcených třešňových dropsů a dáme ji nachladit kouskem ledu
V míchací sklenici s dostatečným množstvím ledu rozmícháme 2 cl absinthe St. Antoine.

Na dně shakeru podrtíme 3 barové lžičky marmelády s 1 cl cukrového sirupu, přidáme půl bílku, 6 cl domácí Kirsch likér, pár kapek citrónu, Bob’s bitters. Na ‚sucho‘ vytřepeme bez ledu, lehce rozmícháme swizzle stickem, přidáme velkou kostku ledu a důkladně třepeme min. 30 vteřin. Otevřeme shaker, vyndáme led a celý obsah nalijeme do vychlazené skleničky, přidáme malý kousek ledu přes který nalijeme vrstvu absintu St. Antoine, zdobíme větvičkou třešně s poupaty.

Bar Fly Flip od Jardy Janouška

2 cl absinthe St. Antoine
2 cl Martell VSOP
1 cl čerstvé citronové šťávy
1,5 cl mandlového sirupu
2 kapky Peychaud’s bitter
1 vaječný žloutek
čerstvý ananas
Promícháme jako dry shake/hard shake. Zdobíme pěnou z Becherovky a sušeným ananasem.

After Five od Vítězslava Ciroka

3 cl Cassis Dijon
2 cl absinthe St. Antoine
1 cl čerstvé citronové šťávy
3 cl vaječného bílku
1 barová lžíce vanilkového cukru
dolít Moet & Chandon Brut
Ozdoba v podobě absintové sušenky.

Následuje zbytek soutěžních koktejlů, které bych si kdykoliv rád objednal na baru.

 Bar and Books od Adnana Al-Madhagiho

3 cl Luxardo marashino
2 cl absinthe St. Antoine
2 cl čerstvé citronové šťávy
2 cl domácí jasmínový sirup
1/2 zeleného jablka
Ozdoba v podobě lístku růže a plátku jablka.

Green Butterfly od Milana Zaleše

2 cl absinthe St. Antoine
1 cl Chartreuse Verte
2 barové lžičky vanilkového cukru
1,5 cl čerstvé citronové šťávy
Snítka čerstvého estragonu
Vaječný bílek
Příprava v shakeru, podáváme v Old Fashioned sklenici, ozdoba v podobě čisté vaječné skořápky a čerstvého estragonu.

Cucumber La Fée od Richarda Vandlíka

2,5 cl absinthe St. Antoine
1,5 cl Babička vodka
3 ks bazalky
3 ks máty
Semínka z okurky
Rozmarýnový kouř
1 cl simple sirup
1/2 limety
Vaječný bílek
Příprava v shakeru, podáváme v absintové sklenici, dolijeme Ginger Ale, ozdoba v podobě rozmarýnu a meduňky.

St. Caffé od Ladislava Glasera

2 cl absinthe St. Antoine
4 cl Eldorado Rum 12y infuzovaný kávovými zrnky
2 cl domácí spice sirup
2 bl Mascarpone
1 vaječný bílek
2 střiky čokoládového bitteru
2 cl citronové šťávy
Příprava v shakeru, podáváme v koktejlové misce, krusta ze směsi koření a čokolády, ozdoba v podobě badyánové hvězdičky.

Pierre de Fée od Kryštofa Hordiny

5 cl absinthe St. Antoine
3 cl čokoládového sirupu
bitter de Absinthe
ostružiny
fenykl, anýz, bazalka
Příprava v shakeru, podáváme ve v-shape sklenici, pěna z bazalky a limety.

Absinthe Lemonade od Daniela Prokeše

4 cl absinthe St. Antoine
1,5 cl Yellow Chartreuse
1 cl Belvoir Elderflower cordial
1 barová lžíce sušeného heřmánkového květu
Příprava v shakeru, podáváme v highball sklenici, dolijeme (cca 10cl) Fever Tree Lemonade, ozdobíme mátou a limetkou.

Forbidden Taste od Davida Hečka

2 cl absinthe St. Antoine
2 cl čerstvé limetkové šťávy
2 cl čerstvé pomerančové šťávy
2 cl Orgeat sirup
2 cl vaječného bílku
1,5 cl Campari
1 barová lžíce sušeného heřmánkového květu
Příprava v shakeru, ozdobíme medovo-badyánovou pěnou, mandlí a orange zest.

Absinthe After Dark od Lukáše Mihalka

2 cl absinthe St. Antoine
2 cl Drambue
1 cl medu
1 káva ve velikosti ristretto
2 cl smetany
1 cl mléka
Podáváme ve skleněném šálku a jako doplněk absintovou čokoládu.

L’absinthe d’amour od Jakuba Vinše

2 cl absinthe St. Antoine
2 cl Créme de Menthe white
2 cl smetany
2 barové lžičky cukru
1 cl čerstvé limety
3 cl Belvoir lime and lemon grass
1 čerstvý vaječný bílek
Podáváme v Sazerac sklenici, ozdobíme citronovou kůrou.

Mai Mystique od Tomáše Melzera

3 cl absinthe St. Antoine
2 cl Cointreau
1 cl Orgeat sirup
1 cl sugar sirup
4 cl ananasový fresh
2 cl limetkový fresh
1 cl vaječného bílku
Podáváme ve skleněné hlavě na Main Tai, ozdobíme mátou, badyánem a absintovou marmeládou.

Ještě jednou děkuji všem soutěžícím za účast, baru La Casa de la Havana vieja za organizaci a poskytnutí krásného prostoru a taky všem, kteří přišli na absintový seminář a dvě hodiny poslouchali snad zajímavou historii tohoto legendárního nápoje.

Omlouvám se barmanům, které jsem nestihl vyfotit a zde vystavit, nestíhal jsem pozorovat, degustovat a zároveň fotit 😉 Vaše fotky od Jakuba Dvořáka budou určitě vystaveny na Facebookové stránce Absinthe St. Antoine.