Metanolová smršť

13.09.2012

Českou republikou se v posledních dvou týdnech žene něco, co jsme doposud znali jen ze zpráv z Ruska či Indie, smrtelné otravy metanolem.

Je to tragédie, která se dala bohužel očekávat. Česko je rájem nelegálních stáčíren a i podle odhadů Celního úřadu jsou ztráty na neodvedené spotřební dani z nelegálního alkoholu stejné, jako se vybere z těch oficiálních. Jednoduše každá druhá láhev je falešná (viz. aktuálně.cz a rozhovor s jedním z padělatelů). Pro představu, v roce 2011 byla vybrána spotřební daň z lihu ve výši 6,8 miliard korun…

Tvrdý alkohol si mezi všemi potravinami táhne obrovskou zátěž právě v podobě spotřební daně. U 0.5l láhve 40% vodky tvoří daně 69 korun (57,- Kč spotřební daň plus 20% DPH. Ano, platíme v důsledku daň z daně), takže logicky jakákoliv vodka v tomto objemu, této lihovitosti a maloobchodní ceně 80,- Kč je zatraceně podezřelá. Jak je tedy možné, že jste na tržnici, večerce či nenápadném kiosku viděli láhev vodky i za 70,- Kč? V tom případě neznámý výrobce v touze po okamžitém zisku používá nezdaněný, často denaturovaný alkohol.

Z chemie si možná pamatujete, že alkoholy začínají metanolem a pokračují etanolem, propanolem, butanolem atd. Alkohol, který všichni pijeme, je etanol. Jeho výroba je pečlivě hlídána každým státem a je řádně zdaňována. V naší republice je to 285,- Kč za každý 100% litr. Metanol je jednodušší alkohol, ve vysoké koncentraci prudce jedovatý a jeho výroba se nezdaňuje! Používá se do rozpouštěděl, paliva a taky jako denaturační prostředek.

Osvobození od spotřební daně je přesně to, čeho využívají padělatelé alkoholů, řežou jím už tak nekvalitní průmyslový líh z pochybného zdroje. Alarmující je fakt, že v roce 1999 se do České republiky dovezl metanol za 210 milionů korun, v roce 2011 to bylo už za 631 milionů a za prvních sedm měsíců roku 2012 ho bylo za 406 milionů korun (zdroj ČSÚ)!

Přátelé, alkoholické nápoje jsou výsada a ne samozřejmost. Přemýšlejte nad tím, co pijete. Zajímejte se o to, kdo je výrobce. Zajímejte se o původ. Není normální chodit do stánků, kde alkohol nalévají z několikrát použitých plastových barelů. Není normální kupovat nejlacinější alkohol s tím, že po něm budete mít stejnou náladu, jako po poctivém a logicky dražším. Ano, nepřijde mi ani normální kupovat lacinou vodku (je to jen prostý líh v hodnotě 15 Kč za litr 50% alkoholu) a tuzemský rum (ten samý líh doplněný o rumové aroma a cukr).

Všímejte si etiket. Všechny doposud zachycené láhve se smrtelnou dávkou metanolu měly falešnou, jednoduchou a lacině vypadající papírovou etiketu, kterou vytiskne každá domácí tiskárna během pár okamžiků. Není náhoda, že všechny doposud objevené láhve byly pouze s levnou vodkou a tuzemským rumem. To je totiž nejčastěji a nejsnáze padělaný alkohol.

V celé metanolové kauze selhal především stát a kontrolní orgány. Platíme spotřební daň v nemorální výši, která nutí lidi hledat neoficiální a nebezpečné alternativy. Vysoká daň na alkohol je něco jako poloprohibice. Historie ukazuje zcela přesně, co se za prohibice dělo: Chlast se pašoval, ten nejlevnější byl pochybný, kapsy si na tom namastila hlavně mafie… (viz komentář Martina Malého).

SZPI udělala nedávno rozruch kolem ovocných destilátů, které měly obsahovat nebezpečný ethylkarbamát. Mezi proviněnými jsme byli i my. Jedna šarže naší Meruňkovice z roku 2010 byla označena jako nebezpečná potravina, protože byla vyrobena z ovoce a obsahovala takové množství v ovoci přirozeně se vyskytujícího ethylkarbamátu, jehož hodnotu považuje EU za bezpečnou. Ne tak Česká republika jejíž úřednící nechávali celé roky trh s padělaným alkoholem bez povšimnutí, bez řádných kontrol a bez postihů. Dokud někdo nepokazil míchací poměr.

Na závěr stručná fakta. Naše malá rodinná firma vyrábí jen to, co bychom si sami kdykoliv s chutí koupili a co sami rádi pravidelně pijeme. V celém výrobním procesu jsou pouze členové rodiny – od výsadby stromů, sběr, zpracování, destilování, lahvování. Máme pouze jednoho zaměstnance, který nenese jméno Žufánek. Největší objem láhve je 0,7l, neplníme plastové barely či kanystry. Nemícháme nápoje za studena z lihu a trestí. Nespolupracujeme a neprodáváme v řetězcích, večerkách a stáncích. Nemáme dokonce ani velkoobchodní ceník, kvůli povaze našich nápojů pracujeme s marží ve výši procent a kvůli tomu nás prodávají jen ti, kteří dokáží v první řadě ocenit kvalitu a chuť a kterým nejde jen o rychlý zisk.

doplněno 15. 9. 2012: Prohibice. Co na to říct? Ukázka neschopnosti naší vlády a jediné řešení celé metanolové kauzy, se kterým dokázali (museli) přijít. Jak děsivě se teď čtou zkušenosti redaktorky České televize, paní Lorencové, která o kauzách nelegálních stáčíren točila reportáže už v roce 1996.

Museli zemřít lidé, aby se tento šlendrián a mnohamiliardový daňový únik zastavil? Nemuseli. Nemuseli, kdyby se tehdejší i současní politici chovali tak, jak jim velely zákony, mnohdy i ty, které sami přijali. Tvářit se dnes, pánové politici, že jste o tom nevěděli, je výsměch každému občanovi naší země. Vinni jste vy. Byla to časovaná bomba a jednoho dne prostě vybuchla.

Celý článek s názvem „Sedmnáct mrtvých coby výstupní kontrola kvality alkoholu“ na aktuálně.cz

Archivní reportáž paní Lorencové z roku 1999 (!), která popisuje miliardový byznys s nelegálním lihem. Dokážete si spočítat, kolik peněz od té doby státu uniklo? A pamatujete si, že by za to byl někdy někdo potrestán? Nebýt aktuální kauzy s metanolem, u kterého někdo očividně pokazil míchací poměr a nebo zaměnil cisternu, tak se pokračuje dál.