Přejete si?

29.12.2016

Aktuality

Privátní značky. Jako první se většině z vás vybaví levnější varianty potravin, které nabízí každý supermarket. Nabízíme je i my. Ale na úplně jiné úrovni.

Toto je moje shrnutí prací, které jsme letos hrdě vytvářeli.

Celé to začalo Pavlem Vargou. Majitelem a zakladatelem L’or Special Drinks. Ten byl v našich začátcích prvním a jediným výrobcem alkoholu v Česku, který nás nepovažoval za ohrožující konkurenci. Měl k nám stavovskou úctu. Z jeho hlavy vzešel už v roce 2005 požadavek na naši Pivní pálenku pro jeho ruské zákazníky.

Pavel byl v devadesátých letech dost možná největším výrobcem absintu na světě. Když jsme v roce 2007 vydestilovali první šarži St. Antoine, prvního absintu v našem sortimentu, tak nejenže nás za to neproklel, ale měl z toho upřímnou radost a podporoval nás. A když v roce 2010 otevřel první pražskou Absintherii, tak byly naše absinty vedle těch jejich, hezky bok po boku. Nedokážu si představit další české výrobce alkoholu nabízející produkty přímé konkurence. Zvlášť když spolu nejsou nijak pokrevně, finančně či vlastnicky provázaní.

A ten samý Pavel, výrobce, který si může vyrobit absintu kolik chce, si u nás objednal zakázkovou výrobu exkluzivního absintu jen pro ně. Protože nám věří a víme, že to umíme jako málokdo. Ten absint ještě není v prodeji, hezky u nich zraje, ale už za chvíli ho pustí ven. Já budu první, kdo si u nich koupí láhev. Nezůstal nám doma ani litr.

Pavle, jsi machr!

Druhá úžasná práce byla pro letos otevřený Le Valmont club & lounge. Bar s duší pařížského kabaretu. Jejich head bartender Jarda Janoušek nás požádal o vytvoření jejich vlastního ginu.

Jediným požadavkem bylo, ať to není moc květinkové a citrusové. A tak jsme vytvořili Le Gin Occulte, hříšný gin, který svou vůní a chutí přenese vaši mysl do luxusního pařížského nevěstince 19 století. Je kořenitý a štiplavý. Přesně tak, jako když vás domina švihne bičíkem po zadku. Jak to máte rádi.

Z ginu se stal tak velký hit, že celou existující šarži původně zamýšlenou na rok prodejů, stihli vyprodat za šest měsíců. V listopadu jsme destilovali druhou. Dvojnásobně velkou.

Le Valmont se stal navíc na říjnovém vyhlášení prestižních Czech Bar Awards výhercem v kategorii Nejlepší klub roku a kategorii Nejlepší nový podnik. Takže kdoví jak to s tou dvojnásobně větší šarží ještě dopadne.

Další fantastická destilace byla pro legendární Bugsy’s Bar Václava Vojíře.

Rozhodli se pro gin, který by zrcadlil atmosféru a DNA jejich baru. Proto si každý barman vybral jednu oblíbenou bylinku, která by ho představovala. Například Vaška Vojíře růžový pepř, Honzu Braniše jasmín, Honzu Tesku čerstvá grepová kůra atd.

U nás jsme dali byliny do poměru, přidali náš signaturní jalovec a další koření tak, aby na bylo na první dobrou jasné kdo to vyrobil a odkud to pochází.

Výsledný Bugsy’s DNA gin jsem jim dal poprvé ochutnat 15. 11. 2016 a hned první ochutnávka dopadla víc než dobře. Nevím, jestli o tom můžu napsat, nevím jestli mě ještě někdy pozvou, ale stejně to napíšu. Chlapi, sorry.

Toho dne v Bugsy’s Baru probíhala ginová degustace pro jeden vážený magazín o víně a alkoholu. Testovalo se 24 vzorků ginu a v porotě byli jak barmani, tak distributor ginu či výrobce ginu. Přinesl jsem první dvě existující láhve DNA, ručně stočené jen pár hodin před akcí. Kromě mě ten gin nikdo předtím nepil. Během slepé degustace se hodnotitelům předkládaly číslované vzorky a nikdo nevěděl jaká značka se za jakým číslem skrývá.

Bugsy’s DNA gin ten test vyhrál.

Václav je ale třída a charakter, a tak nechal gin dobrovolně stáhnout ze soutěže. Ono, kdyby zvítězil Bugsy’s DNA gin na degustaci hostované v Bugsy’s baru, tak by to vypadalo cinknutě. Ale nebylo.

Vašku a celý Bugsy’s bar teame, díky moc!

Jen pár dnů před koncem roku se nám podařilo stočit poslední letošní zakázkovou výrobu pro další pražskou legendu. Aleše Půtu a jeho Hemingway Bar. Spolupráce, která se začala připravovat již v roce 2012.

 

Tak jako byla pražská Absintherie průkopníkem pravých destilovaných absintů, které si můžete koupit přímo z ulice kdykoliv dostanete chuť, tak byl Aleš průkopníkem pravých destilovaných absintů v barovém prostředí.

Když v říjnu roku 2009 otevřel Hemingway, byly absinty nedílnou součástí jejich menu. A odsud se to začalo rozšiřovat do dalších barů. Barmani a hosté zjišťovali, že absint není ta šílená chemická záležitost s hořící kostkou cukru, ale že se k němu váže jeden z nejkrásnějších servisů v podobě fontány s vodou.

V dubnu 2016, po 4 letech od prvního nápadu, k nám přijeli kluci z baru, pomohli nadrhnout pelyněk a byli při vytváření receptu. Receptu, který jsem tvořil naživo před nimi. Receptu, který jsem si nezapsal a nezapamatoval. Byla to práce toho okamžiku a už nikdo to nedokáže zreplikovat. Vznikl tak jedinečný Hemingway’s Six fingers cat absinthe No. 1. To číslo 1 značí, že za chvíli budeme destilovat druhou šarži. Kompletně odlišnou od této první. Opět jedinečnou. Vytvořenou přesně v okamžik jejich návštěvy. A další šarži při další návštěvě.

Přeju si, aby pak Alešovy děti navštěvovaly naše děti a ty jim destilovaly Hemingway’s absinthe No. 99…

Jsme šťastní, že máme takovou důvěru mezi barmany a lidmi z oboru. Vědí, že bychom nikdy nedokázali vyrobit něco v horší kvalitě, než jsou naše vlastní produkty. Všechny naše zakázkově destilované produkty jsou takové, jaké bychom chtěli sami mít.

A tak to má být.