Absinthe St. Antoine má deset let!

16.04.2017

Aktuality

Mělo jít jen o pokus. Pokus vyrobit něco, co u nás nemělo žádnou tradici. Alkohol pro kamarády, podivíny, umělce a barové povaleče. Jenže se z toho stalo něco většího. První český absint, který přijala silná absintová komunita v zahraničí. Produkt, který nastartoval druhou absintovou vlnu v Čechách a který ukázal, že absint není lihovina v barvě ústní vody chutnající po chemikáliích. Svatý Antoníček.

Na jaře 2007 nás pár zákazníků oslovilo s dotazem, zdali nepřemýšlíme nad výrobou absintu. Znali nás jako šikovné paliče ovocných pálenek a chtěli vidět, jak by v našem podání chutnal tento slavný zakázaný destilát. A tak mi to začalo v hlavičce šrotovat.

Ještě před samotnou destilací muselo dojít k pojmenování. Každý náš připravovaný produkt dostává nějaké prototypové jméno, pod kterým ho evidujeme. A kódové jméno byl v tomto případě Paradox. Přišlo nám paradoxní, že by první český destilovaný absint měl pocházet od nás, ovocného lihovaru, který s absintem neměl nejmenší zkušenost.

Destilace prvních 300 litrů proběhla v říjnu 2007. Recept jsem získal z knihy Traité de la Fabrication des Liqueurs et de la Distillation des Alcools z roku 1871. Šlo o kombinaci dvou stylů, takzvaný Montpellier a Fougerolles. Z toho prvního přišel do receptu koriandr, z druhého rozrazil. Jenže recept není všechno, u absintu je nejdůležitější výrobní protokol, tedy přesný postup. Stačí odchylka a získáte jiný výsledek. A ten postup, ten jsem v té době neznal.

První šarži, ročník 2007, uvolňujeme na trh v únoru 2008 pod názvem Absinthe St. Antoine.

Já byl spokojený, ale potřeboval jsem zpětnou vazbu od zkušených konzumentů. Ti ale v Česku ještě neexistovali. V tu dobu se tu totiž vyráběly a konzumovaly pouze lihoviny míchané za studena z trestí a barvené chemií. Málokdo věděl, jak má původní podoba tohoto nápoje chutnat. A tak jsem objevil La Fée Verte, nejstarší absintové fórum na světě.

Registruji se tam, nabízím láhve zdarma a za to chci jen názor. Členové fóra projevují zájem a tak posíláme desítky balíků do Francie, Švýcarska, USA, Švédska, Velké Británie a dalších zemí. Zpětná vazba přišla vzápětí. Zdrbali to. Jejich hodnocení se pohybovalo kolem 50 bodů ze 100. Takže těžký průměr. Ale řekli mi co je špatně a co by se mělo zlepšit. Já jim na to napsal, že mockrát děkuji za názory a že další šarži hodně vylepším. Čímž jsem je šokoval. Lihovarník, který potlačil svoje ego a poslechl rady anonymních konzumentů z diskuzního fóra.

První reakci napsal Steve:

Hats off to you, Martin, for listening to us and taking our criticisms without offense. I look forward to trying the next version.

Další Donnie Darko:

It’s refreshing to see a Czech distiller so open to feedback. Hell, the phrase „Czech distiller“ was an oxymoron until recently.

V listopadu 2008 pálíme druhou šarži.

Tibro, který dostal svoji láhev mezi prvními, napsal:

This bottle is light years beyond the first. I really wasn’t wanting to call the first one an absinthe, though it held promise as an herbal liquor like absinthe.

První úspěch! Ale ještě pořád tomu něco chybělo. V červenci destilujeme třetí šarži.

A ta třetí byla tím přelomem. Fantastický absint a dnes nejvyhledávanější archivní šarže. Pro mě samotného to byl jeden z nejlepších destilátů jaké jsem kdy pil a od této šarže začíná naše slavná absintová kariéra.

Jaro 2017.

Představujeme výroční šarži St. Antoine. 2007 – 2017.

Martin T. Pecina oprášil svůj původní grafický návrh a připravil jednorázovou výroční etiketu, se kterou se budete setkávat pouze na letošních lahvích, které začneme uvolňovat na trh hned po Velikonocích. A to, jak vypadal vůbec první grafický návrh, jsme vám ukázali v naší Kronice a roce 2007.

Produkt, o kterém jsme před výrobou nic netušili, dnes tvoří stěžejní část našeho sortimentu a ke kterému se postupem času přidalo 5 dalších typů. Bylo to tehdy dobré rozhodnutí. A můžete za to vy.

Děkujeme vám.