Výroční

11.09.2017

Aktuality

11. 9. 2000 byla do Obchodního rejstříku zapsána společnost ŽUSY s.r.o. (Žufánek a synové). Předmětem podnikání byla výroba a úprava kvasného lihu (s výjimkou ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením). Byl to skok do neznáma. Skok na holý beton. Velice jednoduše jsme si mohli rozbít hubu. Ale nerozbili.

Naše začátky byly krušné. První rok jsme vydestilovali 700 litrů slivovice a ty pak prodávali další dva roky. Druhý náš produkt byl představen až v roce 2003.  Plnili jsme ručně přes trychtýř a v zimě tahali naplněné láhve ze sklepa do kanceláře na saních. Nechci se ale vracet do minulosti, k tomu slouží naše Kronika. Prolistujte si ji ve volné chvíli hezky od začátku. Je to sranda.

Začínali jsme v pěti lidech. Tři bratři a rodiče. Pak přišly tři nevěsty. Pak první zaměstnanec. Po 17 letech jedeme pořád ve stejné sestavě. Přibyli jen tři noví zaměstnanci a pět malých Žufánků. Celou dobu destilují pouze dva lidé a ti dva to pořád krásně stíhají. Ještě pořád spadáme do malé kauce, smíme tedy ročně prodat 25.000 litrů absolutního alkoholu. I když jsme vidět stále víc a víc, tak ta produkce je poslední roky pořád stejná.

Máme stabilní řadu ovocných destilátů, bez kterých by to nešlo. A díky nim a jejich popularitě jsme mohli začít destilovat takové experimenty, jakým byl absint, gin a letos novou řadu geistů, které před námi nikdo v Česku nedestiloval.

Od začátku máme stanovený cíl. Vyrábět pouze to, co bychom si sami koupili a s potěšením pili. I když jsme se potáceli na hranici bytí a nebytí, nikdy nás nenapadlo vyrábět levné náhražky. Takže žádný Tuzemák, žádná Vodka, žádná řezaná Chalupářská slivovice a podobné lahůdky. Ty jsme sice mohli prodávat po paletách, láhev do 100 Kč, ale vzpomněl by si na nás někdo? Pamatuje si dnes někdo výrobce dryáků z doby před metanolovou aférou?

Vyhlížíme kupředu a zpátky ni krok!

Již brzy představíme speciální balení naší patnáctileté slivovice. Slivovice, kterou jsme destilovali v roce 2002 a které máme jen 150 litrů. Ale podrobnosti si nechám do další aktuality. Bude to velká věc.

Příští týden vyrukujeme s pátým produktem v naší geist řadě a kolem Vánoc budeme destilovat další. Neplánujeme vyrábět nový produkt, který by objemem dosahoval produkci slivovice či absintu. Budeme si už jen hrát a vyrábět limitované série produktů pro radost.

Naši i vaši.

Díky za vše!