Dokáže vás ještě něco překvapit?

06.11.2012

Zajisté pamatujete na medializovaný případ ethylkarbamátu v ovocných destilátech. Mluvili o tom na Nově, v rádiích a novinách, nešlo to přehlédnout. Samotný Ladislav Hruška ve své emotivní reportáži řekl, že etylkarbamát do ovocných destilátů nepatří a že se tato látka používá na výrobu matrací (!).

Nesmyslný předpis číslo 305/2004 Sb., který udával maximální přípustnou hranici ethylkarbamátu (přirozené to látky vyskytující se v každém peckovém ovoci) v ovocných destilátech na 0,4mg/l, byl od 1. 10. 2012 zrušen předpisem 299/2012 Sb.! Došlo k vyřazení ethylkarbamátu z testovaných látek a zrušení jeho nebezpečnosti!

Takže naše Meruňkovice, kterou v srpnu tohoto roku prohlásila SZPI za nebezpečnou potravinu (!), je pouhé dva měsíce poté zcela bezpečná, nikdo by ji na etylkarbamát neměřil a na Nově by přišli o reportáž!

Přijde vám normální, že ještě dnes, 6. listopadu 2012, nevíme, jaké daně budeme platit od 1. ledna 2013? Přijde vám normální, v jaké nejistotě je celý podnikatelský sektor v České republice? Přijde vám normální, že jste v srpnu za něco potrestáni a v říjnu je vše v pořádku? Kde se podepisuje petice za to, aby Morava připadla Rakousku?

aktualizace 7. 11. 2012: Státní zemědělská a potravinářská inspekce zareagovala a odstranila naši Meruňkovici z webu potravinynapranyri.cz! Celý ten rozruch byl naprosto zbytečný a jen poškodil poctivé výrobce ovocných destilátů. Sami inspektoři SZPI mi potrvdili, že je ten nesmyslný limit taky štval, ale kontrolovat ho museli kvůli dnes již neexistujícímu nařízení.