Před koncem (roku)

11.12.2013

Je středa 11. prosince a já mám poprvé od začátku listopadu chvíli času k sepsání aktuálních informací z našeho lihovaru. To, co tady doteď panovalo, se totiž dalo nazvat pouze jako chaos.

V listopadu jsme našli svoje hranice. Limit, který nedokážeme v konceptu rodinného lihovaru překročit. Přišlo totiž tolik objednávek, že jsme jednoduše nestíhali vyrábět, plnit a expedovat. Předchozí tři měsíce se scvrkly do jednoho a to nás nechalo zcela nepřipravené. Dělali jsme soboty a neděle abychom to všechno zvládli. Zvládli. Ale výsledkem je stav, ve kterém jsme poprvé od svého vzniku vyprodaní takovým způsobem, že nemáme půlku sortimentu. No vlastně máme, ale nebylo do čeho stáčet, čím etiketovat a čím kolkovat.

Již v lednu jsem zmiňoval práci na naší vlastní láhvi. Ta se podařila konečně dotáhnout do zdárného cíle a první palety jsou od prosince u nás na dvoře. S novou lahví přichází i nutnost změny etikety. Ty jsou již v pořadníku v tiskárně a první kusy dostaneme snad kolem 17. prosince.

Tím neskutečným finišem v listopadu jsme ale vyprodali zásobu původních lahví se kterými jsme počítali až do února. Důsledek? Do konce tohoto roku nedokážeme našim věrným zákazníkům nabídnout Višňovku, Ořechovku, Meruňkovici, Mátu, Pivní pálenku, Kontušovku, Vínovici a Hruškovici. Omlouváme se a zároveň děkujeme za ten obrovský zájem.

V prosinci přišel nový zákon o výrobě a distribuci lihu (o jeho nesmyslnosti jsem psal v předchozí aktualitě) a ten neskutečně zatřásl (a ještě zatřese) celým trhem. Zavádí dva registrované typy subjektů s povinnou kaucí – výrobce a distributory. My spadáme mezi výrobce, musíme skládat 5 milionovou kauci. Obhájci kaucí (UVDL) tvrdí, že pro slušného podnikatele není problém získat bankovní jistinu. Je. Ze čtyř oslovených bank na možnost jistiny zareagovala pouze KB, ostatní tuto službu vůbec nenabízejí a nikdy nenabízeli. A podle zpráv ze včerejšího dne i samotná KB s touto službou končí a nebude ji dále nabízet vůbec nikomu! Takže až příště uvidíte rozhovor se zástupcem UVDL kde uvádí, že bankovní jistiny jsou naprosto bezproblémové a získá je každý za pár tisícikorun měsíčně, tak si myslete svoje.

Ta obrovská kauce je neskutečně rdousící. Výrobce s produkcí 30.000 lahví ročně ji platí ve stejné výši, jako výrobce s produkcí milionů lahví ročně. Jednomu se náklad na jednu láhev zvedne o desetikoruny, druhému o desetiny haléře.

Důsledkem je zdražení každé láhve na trhu. Zdražení je citelnější u malých výrobců (nás), ale zdražovat budou v důsledku všichni.

Ale k optimističtějším věcem. Nekončíme, rozhodně ne! Taky nás nekoupila žádná konkurenční firma, jak se v posledních měsících povídá. Jsme a pořád budeme rodinná firma, kterou vlastní 5 jejich členů rovným dílem. Pořád vyrábíme poctivé ovocné destiláty a likéry. Na leden chystáme novinku v podobě prvního rukodělného destilovaného ginu vzniklého ze 16 druhů bylin a koření. Ze sklepa se konečně dostane první šarže naší rynglovice ročníku 2010! Od ledna na vás čeká i nový ročník naší vymazlené Višňovky. Macerace letošních višní skončila 19. října a výsledek je převelice příjemný.

Nových ročníků se dočká i Hruškovice, Slivovice a Máta Hari. Velkou prioritu má destilace našich absintových specialit La Grenouille (máme posledních cca 18 lahví) a L’Ancienne (ten se vyprodal okamžitě po uvolnění).

Důležité je ale nepropadat panice a depresi. Nějak to dopadne. Bude to těžké, velice těžké, ale nějak to zvládneme.

Držme se!