Jak z toho ven

30.01.2014

Metanol. Látka, která zavinila úmrtí desítek lidí v roce 2012. Látka, která je smrtelným jedem. Látka, se kterou se falšoval etanol (pitný líh). Látka, kterou Český stát nehlídá a která byla v roce 2009 vyřazena ze sledování.

Po metanolové aféře se státní aparát rozhodl a řekl dost!

Zavedeme povinné kauce pro všechny oficiální a legální výrobce alkoholických nápojů a jejich distributorů. Budeme je hlídat pomocí HD kamer, budeme sledovat veškerý pohyb ve firmách. Budeme požadovat rodné listy ke každé šarži alkoholu. Výrobci a distributoři budou každý den hlásit každou prodanou láhev, tj. její název, EAN kód, objem, obsah alkoholu, číslo šarže, komu ji prodali, jeho IČ a DIČ. Budeme sledovat vše.A vyřešíme to. Konečně!

Všichni nelegální míchači v garážích, starých halách a sklepech se za břicha popadají. Jejich oficiální a legální konkurence je v potížích.

Spotřební daň z alkoholu se zvedla z ceny 195 Kč platné v roce 1997 na 285 Kč za litr platné v roce 2014. Naopak žádná spotřební daň není na metanol. To se projevilo tak, že v roce 1999 se do ČR přivezlo metanolu za 210 milionu korun, ale v roce 2011 už za 631 milionu korun.

Čirou náhodou a určitě nedopatřením byl metanol jako takový vyřazen v roce 2009 ze sledovaných látek a jedů. V ČR se tato látka nevyrábí, dováží se sem hlavně z Ruska, Polska a Německa. Od roku 2009 ji může dovážet kdokoliv. Není k tomu evidence, nemusí se prokazovat k čemu bude použita. Je 3x levnější než etanol. V USA byl metanol zakázaný v roce 2010 pro použítí v čemkoliv. Je to jed. Tečka. Ale my jsme Česko.

Po metanolové aféře vypukla hysterie a za ni se dá schovat spousta věcí. Jako kauce a kamery. Projde to. Lidé se bojí dalších otrav.

A teď jedna otázka.

Nebylo by jednodušší kontrolovat dovoz metanolu? Kolik by asi tak mohlo být oficiálních dovozců a zpracovatelů této látky? 10? Nebylo by jednodušší evidovat a zacházet s metanolem jako s jedem? Neměl by metanol mít svůj rodný list a sledovanou celou cestu od výrobce až ke konečnému zpracovateli? Nebo je to až moc logické a tím pádem jednodušší řešení?

Já vám nevím.

Aktualizace po vydání:

Nejsme v žádném případě proti omezení a regulaci výroby a prodeje alkoholu. Jasné pravidla se musí zavést. Tady jde o to, že kvůli metanolovým otravám se dá obhájit spousta šikanózních opatření.