Jsme na suchu

11.12.2014

Přátelé, jsme skoro na suchu!

Od roku 2012 se nám zvedají prodeje o desítky procent ročně. Potíž je v tom, že se podobným způsobem nezvedá objem výroby. A nebude.

Od prvopočátku pracujeme s ovocem z našich sadů a ty mají omezenou kapacitu. Ovoce nebude víc, naopak v závislosti na počasí jen míň. Jako třeba letos. O celou destilaci se starají jen dva lidé, Jan a Martin. A dva lidé toho víc vypálit nezvládnou. Navýšení výroby by znamenalo přibrat nové lihovarníky. No a my jednoduše nechceme, aby naši slivovici destiloval někdo cizí.

Celou dobu pálíme zhruba stejný objem destilátů. Drasticky se ale změnila rychlost s jakou se prodávají. Ještě v roce 2012 jsme prodávali slivovici z roku 2010. Celá roční produkce nám vydržela na dva roky prodejů.

Aktuální situace je taková, že celá roční produkce slivovice nám vydrží na následujících 9 měsíců, veškerá roční výroba hruškovice nám vydrží na cca 6 měsíců a meruňkovici tímto tempem vyprodáme už v březnu 2015. A další bude zase až koncem roku. Tedy pokud bude ovoce.

Jsme na svém limitu a na trhu už nebude víc našich ovocných destilátů než je teď. Pokud se něco vyprodá v půli roku, tak nedokážeme žádným způsobem daný produkt nahradit. Objem výroby je pevně daný a od počátku říkáme, že jde o limitovanou produkci.

Ale opravdu nechceme a nemůžeme zvedat objem výroby. Jestli se k tomu někdy odhodlají naše děti, tak to tak bude.

Omlouváme se.

Jediné produkty, kterých může být více než teď, jsou absinty, kontušovka a gin. Jsou z bylin a bylin je zatím dost.

Děkujeme za vaši věrnost a za to, že pro spoustu z vás se stal Žufánek srdeční záležitostí a symbol kvalitních destilátů. A ještě jednou se omlouváme, že se některých produktů nebude dostávat celoročně a pro všechny.