Konec rodných listů

29.06.2014

V naprosté tichosti končí jedno z kontroverzních opatření, kterým se vláda po září 2012 snažila vyčistit trh od nelegálního alkoholu – rodné listy alkoholu.

Pro neznalé:

Rodný list ke každé šarži musel vystavovat jak výrobce daného alkoholu, tak jeho prodejce. Pokud se jednalo o bar, restauraci či prodejnu, tak tam provozovatelé museli mít k okamžité dispozici všechny rodné listy pro všechny láhve skladem. Nejsou výjimkami bary, kde najdete archív i se 400 rodnými listy, každý s více než třemi A4.

V našem případě vypadal rodný list například takto:

První strana obsahovala informaci, že firma ŽUSY s.r.o. vyrobila 2000 litrů slivovice o lihovitosti 58,45 %, adresu certifikované laboratoře, která potvrdila obsah alkoholu, obsah metanolu a přítomnost 2-propanolu – denaturačního činidla. Druhá strana uváděla informaci, že firma ŽUSY s.r.o. z této zdrojové slivovice vyrobila odpovídající počet 0,5l lahví s obsahem alkoholu 50 % a třetí strana byla kopie laboratorního testu. Jsou však výrobci, například Becherovka, jejichž receptura a finální výrobek se skládá z více šarží a zdrojů lihu a tak jejich rodné listy měly klidně i 16 stran laboratorních testů a dokladů původu.

A tyhle rodné listy jsme museli v první vlně (dokud neplatila možnost je mít i elektronicky) tisknout úplně každému zákazníkovi. Spotřeba papíru a toneru u nás byla za 3 měsíce stejná, jako za předchozí 2 roky dohromady. Není asi potřeba zdůrazňovat, že rodné listy vystavovali pouze legální výrobci, případní nelegálové a garážmistři na to samozřejmě kašlali (stejně jako kašlou na povinnost mít kamery).

No a toto opatření bylo ve středu 25. 6. 2014 nenápadně zrušeno a novináři se o tom dozvěděli jen náhodou při tiskové konferenci. A my, výrobci, se o tom dozvídáme až z televize.

Reportáž a článek na České televizi
Aktuálně.cz