Dubied 1798 – Žufánek 2018

03.09.2018

Aktuality

V roce 1794 si Abram-Louis Perrenoud do svého lihovarnického deníčku poznamenal recept na Extrait d’Absinthe a začal vyrábět svůj první absintový elixír. V té době se jednalo o lék v pravém slova smyslu. Šlo o tinkturu, která se přidávala do bílého vína a pila při žaludečních potížích. Popularita pelyňkového zázraku rostla, protože lidé ho rádi pili i když je nic nebolelo.

Obchodního potenciálu si všiml Daniel-Henri Dubied, obchodník s krajkami bez jakýchkoliv zkušeností s destilací. Koupil od Perrenouda recept a zaměstnal jeho syna Henriho-Louise, který od otce pochytil lihovarnické řemeslo. Dubied v roce 1798 společně se svými syny a Henri-Luisem Perrenoudem začal vyrábět absint pod názvem Dubied Père et Fils.

První komerčně vyráběný absint na světě.

Přesouváme se do března roku 2018, kdy absintovým světem zahýbala zpráva o nálezu první dochované láhve Dubied Père et Fils.

Pochází ze samotného úsvitu absintových dějin. Z doby, kdy svět dosud neobjevil Antarktidu, kdy španělé prodávali Floridu Spojeným státům, kdy ve Francii vládl král Karel X., v Českém království František I. a kdy zbývalo ještě přes 30 let do narození slavných chlastometrů Henri de Toulouse-Lautreca a nebo Vincenta van Gogha.

Láhev skončila v absintovém muzeu ve švýcarském Môtiers, kde se z ní stala absintová Mona Lisa.

Jenže ty láhve byly dvě…

Ta druhá byla otevřena a vzorky z ní byly nabídnuty nejvýznamnějším absintovým fanouškům. Chtěl tomu osud, aby přesně po 220 letech od první absintové láhve na světě ochutnal tuto legendární manu jeden mladý progresivní palič z jihu Moravy.

Toto je výsledek, který z jeho degustace vznikl. Reprodukce nejstaršího absintového receptu. Absint tak, jak chutnal na svém počátku.

1798 – 2018

220 let absintové historie v 220 litrech absintu.

Kruh se uzavřel v říjnu 2018. Celá várka se vyprodala během dvou hodin.

V této podobě je Dubied uzavřená kapitola. Ale úplně o něj nepřijdete. Ještě něco chystáme…