Novoroční 20

01.01.2020

Aktuality

Jsme tady s naší pravidelnou Novoroční aktualitou. Co si budeme povídat, píšeme si ji hlavně sami pro sebe, protože člověk je tvor zapomínající. Jdeme na to.

Leden probíhal v depresi nastavené prosincem 2018. Ale to jste četli v naší předchozí Novoroční aktualitě. Ta byla pro vás tak silná a důležitá, že z ní byla naše nejsdílenější aktualita za celou historii. Má desítky tisíc sdílení a interakcí. Celou jí převzaly magazíny jako Forbes atd. Ale upřímně, byly bychom mnohem raději, kdyby taková vůbec nemusela být. Vše se ale během roku dramaticky zlepšilo.

Otec byl zcela v pořádku už kolem února, na jaře běhal po sadech a celé léto a podzim trávil na stavbě jako dozor. Protože je poháněný slivovicí, žejo. S bratrem to bylo na delší lokty. V roce 2019 prodělal 3 bioléčby v olomoucké nemocnici. Ale s tím, že ta poslední, třetí, byla tou zásadní. Ta ho dostala zpátky do plného života. V době, kdy píšu tyto řádky převáží s otcem kvas do pálenice a chystá kotle na pálení. Takže je v cajku!

V únoru jsme se setkali s dobrými lidmi ze skláren Rückl a započali přípravu na vznik zcela nové absintové sklenici Wilde. Celé to vyvrcholilo její premiérou v září a dnes patří mezi nejkrásnější absintové sklenice v historii.

V březnu jsme představili další ročník našeho/vašeho milovaného OMFG ginu. A stalo se něco, co nikdy předtím. Celý ten ročník se vyprodal za 12 minut. Psali jsme o tom aktualitu na e-shopu s tím, že to musíme do dalšího ročníku nějak vymyslet. Zatím nevymysleli, ale vymyslíme. Zatím víme, že plánovaný ročník 2020, o kterém napíšu v další aktualitě, bude mít limit dvou lahví na zákazníka a že budeme opět stornovávat duplicitní objednávky. Chceme, aby mělo víc lidí aspoň něco, než pár všechno.

Když už jsme u ginu. V roce 2019 jsme vyrobili a prodali zatím nejvíc ginu v naší historii. Nikdy by mě nenapadlo, že budeme destilovat desítky tisíc lahví a že zájem o privátní edice naroste tak, že je budeme muset s těžkým srdcem odmítat. Co nikdy neodmítneme jsou zakázkové práce pro naše milované dlouholeté zákazníky jako Bugsy’s Bar, pro který jsme v jednom roce museli vyrobit dokonce dvě edice, tak rychle tu předchozí prodali. Dále to byla již tradiční výroba BLN (dříve Gin Ger) ginu pro našeho berlínského zákazníka, Der Thewes pro našeho německého importéra, druhá edice Aesculap ginu pro My Friends bar, neskutečně rychle vyprodaný a boží Hvozd gin pro Café Datel a ke konci roku dva zcela odlišné giny Franz a Sissi pro Hotel Lomnica ve Vysokých Tatrách.

11.4. jsem měl první cestu na Ministerstvo zahraničních věcí, kde jsme domluvili pro nás nejdůležitější a největší akci roku 2020.

Jsme oficiálními partnery České republiky na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji!

Expo je největší, nejstarší a nejlepší výstava na Zemi. Vždyť ta vůbec první Světová výstava se konala již v roce 1851 v Londýně! Kvůli Světové výstavě v Paříži roku 1889 byla postavena Eiffelova věž. Na Expo 1958 byl Československý pavilon vyhlášený jako vůbec ten nejlepší, na Expo 1967 v Montrealu vznikl vůbec první český koktejl, Beton z Becherovky, velký úspěch slavil i český vynález v podobě interaktivního filmového představení Kinoautomat a dosud největší Expo 2010 v Šanghaji navštívilo 73 milionu návštěvníků!

Expo 2020 má jako nosné téma „Connecting minds, creating the future,“ v překladu spojování myslí a vytváření budoucnosti. Konceptem českého pavilonu je voda a technologie. Srdce pavilonu bude zařízení vyrábějící vodu ze vzduchu. A to je nám moc blízké. My také vyrábíme vodu, ohnivou vodu z ovoce!

V českém pavilonu budeme tedy výhradní dodavatelé naší ohnivé vody, poctivých ovocných destilátech a ginu. Pro vybranou řadu máme připravenou speciální upomínkovou a sběratelskou etiketu, která bude na lahvích od půlky roku 2020 až do konce trvání Expo 2020. No ty jo!

V květnu se do pár podniků dostala tajná láhev pokračovatele naší Dubied ságy pod názvem This is not Dubied. Po tom neuvěřitelném úspěchu s Dubied reprodukcí by nám bylo líto opustit tento jedinečný recept a styl nejstaršího absintu na světě. Tak jsme ho znovu použili, tentokrát na základu destilátu z Champagne hroznů. Absint se začal prodávat v září a jak správně tušíte, byl hned pryč.

1.1.2020 jsem ale na Instagram stories potvrdil to, o čem věděl jen návrhář etikety Martin T. Pecina, celníci a lidé v naší tiskárně. V září půjde do lahví Dubied 2020! Vydestilovali jsme ho pár měsíců po Dubied 2018 a od té doby leží u nás ve sklepě. V září tedy stočíme 400 lahví dvouletého Dubied absintu!

Ano, při uvedení Dubied 2018 jsme říkali, že jde o jednorázovou edici na oslavu nálezu. Ale tím, jak se to rychle vyprodalo jen v rámci ČR jsme dostali spoustu negativních reakcí od našich zahraničních fanoušků, na které se nic nedostalo a kteří o tom pouze četli. A ti fanoušci, kteří nás podporovali od první šarže našeho St. Antoine si to jednoduše zaslouží. Původně jsme chtěli Dubied 2020 věnovat jen jim a udělat z toho čistě exportní produkt, ale to by se zase naštvali fanoušci v Česku. Máme to prostě složité 🙂

Aktuální nápad je takový, že každý sudý rok by byl vydestilovaný Dubied a každý lichý Nedubied. Pokaždé ultra malé množství. Ono toho stejně víc nejde, používáme v receptu nejkvalitnější pelyněk na světě a jeho alokace pro nás je pouze pár kilo ročně. A bez něj by to nešlo.

První týden v červenci jsme pro Mall.tv a jejich geniální pořad Zmlsané dějiny vytvořili dávno zapomenutou Rosolku, tak, jak byla původně vymyšlena. Tedy macerací masožravé kytky. Lahví bylo 20, z čehož pouze jedna byla u nás na e-shopu a jedna se vydražila v živé aukci na mall.tv za neuvěřitelných 65.000 Kč! To bylo ale nic proti tomu, co nás čekalo v září.

Pro Národní galerii v Praze jsme k její výstavě francouzského impresionismu připravili 50 lahví absintu s jednorázovou autorskou etiketou Aleše Najbrta. 40 lahví měli možnost zájemci vydražit na alkohol.cz a 10 lahví se dražilo pod taktovkou Petra Šimůnka přímo v Národní galerii. Výsledek? 50 lahví českého, našeho, alkoholu se vydražilo za jeden a půl milionu! Neuvěřitelný úspěch a něco, by mě nikdy ani ve snu nenapadlo. Veškerý výtěžek šel na podporu Národní galerie.

A aby toho nebylo v září málo, tak jsme se rozhodli vypustit ze sklepa největší archivní pecku, naši privátní absintovou rezervu! Absint, který jsme destilovali sami pro sebe v den, kdy v Česku začala první prohibice! Absint, který v tom sklepě a jednom demižonu ležel 7 let. Absint, kterého existovalo 83 lahví a do prodeje se dostalo pouze 33. Nejlepší, jaký jsme kdy vydestilovali. Čirá mana. Vyprodal se během pár sekund a od té doby hlídá jeho skladovou dostupnost 500 lidí. Jenže my už žádný na prodej nemáme. Zatím…

Po dlouhých letech jsme připravili náš další ovocný destilát, kdoulovici! Etiketou sice zapadá do naší standardní řady, ale kvůli poměrně vzácnému ovoci a dostupnosti ho nemůžeme ani zdaleka destilovat v množství, jako slivovici. Ale uvidíme. Třeba budeme mít štěstí a ovoce seženeme i letos.

Ovoce.

Rok 2019 byl na ovoce poměrně tragický. Máme 55% ztrátu oproti úrodě roku 2018. Některé odrůdy byly po té rekordní úrodě předchozího roku tak vysílené, že ani nenasadily květy. Ale to se dalo čekat. Naštěstí zásoby destilátů z roku 2018 jsou velké a tak letošní rok vydržíme i s tím málem, co u nás stále destilujeme.

Přejmenovali jsme se! Celé naše porevoluční podnikání zahrnující i kovovýrobu se naše společnost jmenovala ŽUSY s.r.o. (Žufánek a synové). V naší lihovarnické éře to ale nikomu nic neříkalo, pro všechny jsme Žufánci, jmenujeme se tak. Proto došlo k první velké změně v našem živnostenském oprávnění, od září jsme mnohem logičtější ŽUFÁNEK s.r.o.

Zbytek roku jsme se snažili doplňovat zásoby což se ani letošní prosinec moc nepovedlo. Od prosince jsme vyprodaní s téměř celým sortimentem a doplnění zásob nám bude trvat po zbytek ledna.

31.12.2019 vyšla ve Sbírce zákonů novela o zvýšení spotřební daně z alkoholu s platností od 1.1.2020. A touto krásnou ukázkou toho, jak funguje česká politika, koncepce, právní jistota a možnost přípravy na změny se loučíme s rokem 2019.

Děkujeme vám za vše!

Máme vás rádi.

P.S. Když to tak po sobě čtu, tak je fakt neuvěřitelné, co se dá stihnout za jeden rok a jen v pár lidech jedné rodiny.