Oskerušovice

05.08.2023

Aktuality

Víte, jaké je dost možná nejvzácnější ovocná pálenka, jakou v Evropě můžete vydestilovat?

Oskerušovice.

Proč je tak vzácná? Protože vzácný je jak strom, tak hlavně jeho plody.

Jeřáb oskeruše (u nás na Slovácku oskoruše a nebo oskoruša) (Sorbus domestica) je masivní solitérní strom, který se běžně dožívá 400 let. Bývá i 18 metrů vysoký a pod jeho korunu se schová autobus lidí. Jeho dřevo je nejtvrdší a nejvzácnější v Evropě. Neuvěřitelně obtížně se pěstuje, semena musí projít zažívacím traktem ptáků aby se vůbec aktivovala. Trvá minimálně 20 let, než dostanete první úrodu (foto z naší výsadby viz Kronika a rok 2003).

Po jedné úrodě je zcela běžné, že další rok není na stromě ani kilo ovoce a nebo je pouze na jedné části koruny. Tradice a zkušenosti říkají, že když vám v období kvetení osvítí květy blesk, tak z něj ovoce nevyroste.

Pokud vám ovoce dozraje, tak ho posbíráte a na měsíc dáte na rošty k zhniličkování. Čerstvé, i když zralé plody, nejsou moc ke konzumaci. Jsou tvrdé a nedobré. Až hniličkováním dochází k tvorbě cukrů a tak žádoucích aromatických látek. Každý jednotlivý plod musíte vzít minimálně 10x do ruky, než se z něj stane kvas. Měkkost a tím pádem vhodnost k destilaci lze zjistit pouze hmatem. Každého jednotlivého kusu.

Což je obrovský rozdíl oproti švestkám, které sypete do kvasu po tunách.

Naše aktuální úroda nám nedovolí vydestilovat více, než kolem 140 litrů. A to ne každý rok, ale jen občas. Toto je druhý náš ročník o celkovém počtu 292 lahví.

Celý ten dlouhý příběh vzniku Oskerušovice nám do etikety vtisklo studio Little Greta.

V prodeji od srpna 2023.