Private Reserve

26.01.2023

Aktuality

Private Reserve absinthe. Mysteriózní záležitost, o které tušilo jen pár lidí. Absint, který u nás ve sklepě ležel ve skleněném demižonu 7 let.

Ve čtvrtek 13. 9. 2012 jsem seděl s italským kamarádem v pálenici a na naší nejstarší destilační koloně destiloval L’Ancienne 2012. Po skončení jsme si řekli, že si vyrobíme něco pro sebe. Něco speciálního. Založili jsme macerát a čekali na druhý den.

V pátek 14. 9. 2012 jsme v 9:30 začali destilovat něco, co jsem do protokolu pro Celní úřad označil jako „Private Reserve absint”. Vzniklo 46 litrů na té samé vínovici, Pontarlier pelyňku a bylinách, jako den předem L’Ancienne. Jen jich bylo víc a nebyl použit speciální stařící barvící proces. Tuto privátní rezervu jsme chtěli uložit do sklepa a ochutnat ji až po třech letech.

Jenže všechno bylo jinak. V pátek 14. 9. 2012 byla vyhlášena první prohibice v našich dějinách. Stefano ten samý den odletěl bez kapky absintu, měl strach si ho kvůli kontrole na letišti vzít do zavazadla. Já celý demižon uložil do sklepa a v roce 2019 jsme z něj stočili 83 lahví a 33 z nich nabídli na e-shopu. Vyprodal se za 9 sekund a dnes je z něj jeden z našich nejžádanějších produktů.

Nepočítali jsme s tím, že kdy vyrobíme další. Ale to by nesměla přijít další zásadní událost.

V březnu roku 2020, v prvním týdnu první karantény v českých dějinách, jsem vydestiloval identické pokračování. Protože historický okamžik si žádá historickou památku. A tentokrát v o něco větším množství, takže můžeme uvolnit do širšího prodeje.

Private Reserve představuje to nejlepší, co s absinty umíme.

Základem je výběr nejlepších listů a květů z nati pelyňku pravého. Něco jako když se vybírají nejkvalitnější čajové lístky. Je to časově náročná činnost, kdy z 10 kg vybereme sotva 1 kg těch nejlepších listů. Další je vínovice, kterou jsme destilovali rok před samotným použitím v tomto absintu. A celé to uzavírají zkušenosti s destilačním procesem, které u nás pilujeme již 23 let.

Absint ležel rok v dubovém sudu a další dva roky v nerezové nádrži.

O etiketu se autorsky postaral Aleš Najbrt včetně speciálního kovidového fontu.

Existuje jedna jediná šarže a každá z lahví bude číslovaná. Prvních 42 lahví se dražilo u nás na aukčním portále jako jednoletá neředěná 79,22 % edice přímo ze sudu a číslo 1/42 se prodalo za 36789 Kč.

Toto je produkt, který by měl být památkou na dva roky strávené v šílené nejistotě plné zákazů, omezení a nesvobody.

K dispozici od 2.3.2023.