Klitorie ׀ Černý — Janecký — Žufánek

27.01.2024

Aktuality

S Davidem Černým jsme v minulém roce začali mluvit o vlastním ginu pro jeho Musoleum v Praze. Znalý Davidova díla jsem navrhl, že mu udělám gin se sexuálním podtextem, plným šťavnatého lesního ovoce, černého pepře a vůbec poprvé v naší historii výroby ginu v jiné, než čiré podobě.

K obarvení ginu posloužil květ rostliny s poetickým jménem — klitorie ternatská a to od Harney & Sons, dodavatelů čajů pro britskou královskou rodinu.

Láhev samotnou vytvořil umělec Martin Janecký v limitované sérii 30 kusů, které budou k dispozici v Musoleu.

Dalších 120 již našich standardních lahví Martin obarvil na fialovo a ty budou k dispozici pro širší veřejnost od 1.2.2024.

Děkujeme ❤️

David Černý narozen v Praze v roce 1967 do rodiny umělců, studoval na Akademii výtvarných umění v Praze v letech 1988 až 1996. V roce 1990 obdržel Zvláštní cenu na Biennale v Kortrijku, Belgii. O rok později zahájil rezidenční stipendium v Boswilu po získání grantu od švýcarské vlády. V roce 1994 se přestěhoval do New Yorku jako umělec na rezidenčním pobytu v galerii PS1. O dva roky později dokončil program nezávislého studia na Whitney. V roce 1996 získal další grant, tentokrát od nadace Pollack-Krasner ve Spojených státech, a v roce 2000 obdržel Cenu Jindřicha Chalupeckého za nejslibnějšího výtvarného umělce země do 35 let.
www.davidcerny.cz

 

Martin Janecký, narozen 29. 2. 1980, začal pracovat se sklem už ve svých třinácti letech ve firmě svého otce v České republice. Po absolvování Střední průmyslové školy sklářské v Novém Boru získával zkušenosti například v Jižní Africe, Švédsku, Nizozemsku a především v USA, kde studoval na Pilchuck Glass School u Richarda Royala a Williama Morrise. Záhy se stal též vyhledávaným pedagogem-lektorem. Byl hostujícím umělcem a lektorem v mnoha sklářských programech, jako například ve Studiu Muzea skla v Corningu, sklářské škole v Pilchucku, Penlandské školy řemesel, Univerzity v Tojamě. Proslul především bravurním zvládnutím technologie tvarování skla zevnitř žhavé baňky, tzv. inside bubble sculpting, jejíž pomocí vytváří jedinečné skulptury. V roce 2019 založil na pražské Kampě vlastní sklářské studio – Janecký Studio. Martin Janecký je dnes považován za jednoho z nejlepších sklářských sochařů na světě. Svá díla vystavuje v galeriích a muzeích po celém světě.
www.janecky-studio.com