Veselé Vánoce přejí mandarinky

04.12.2017

Aktuality

Spousta z vás si to stále pamatuje. Před rokem 1989 byly v československých obchodech mandarinky pouze na Vánoce a pokud jste měli štěstí, tak jste je mohli dokonce i koupit, výstava nebyla putovní. Tím se z nich stal jeden ze symbolů Vánoc.

Dnes je situace jiná. V jakoukoliv roční dobu koupíte jakékoliv citrusy. Pěstují se ve sklenících a kvůli postřikům vydrží transport i z opačné strany zeměkoule. My se ale držíme tradice a nakupujeme citrusy pouze v tuto jejich hlavní sezónu, od jednoho dodavatele a v BIO kvalitě.

Stejně jako předchozí citrony i naše mandarinky pochází od rodiny Di Geronimo ze Sicílie. Jsou z jejich úplně prvního letošního sběru, který byl ve čtvrtek 30.11. K nám jsme je přivezli v sobotu 2.12. a od pondělí 4.12. destilujeme.

Mandarinky za celý svůj růst nepoznaly chemický postřik což je nesmírně důležité. Při destilaci používáme celý plod včetně kůry a tak by se jakákoliv chemikálie dostala do finálního produktu a to opravdu nechceme.

Jediné co nás mrzí je to, že vám je nestihneme dodat na váš vánoční stůl. Do prodeje se dostanou hned v lednu jako takový opožděný dárek. Společně s dalším ovocným geistem o který nás žádáte už roky.

Těšte se.