Absint pro Národní galerii

06.08.2019

Aktuality

Po dlouhých měsících příprav se Národní galerii Praha ve spolupráci s dánským státním uměleckým muzeem Ordrupgaard podařilo připravit výstavu francouzských impresionistů v čele s Claude Monetem a Edgardem Degasem.

Monet je pravý otec impresionismu. Začal jako žák ve studiu malíře Boudina. Především vycházel z Manetova stylu. Jeho obrazy jsou plné zářivých barev a odrazů – naplněné světlem. Svá plátna pokrýval bezpočtem jednotlivých tahů štětce. Barvy se čistě blyští z obrazu a vytvářejí dojem neklidu a životnosti krajiny.

A víte co mají francouzští impresionisté společného s námi?

Absint.

Absintová popularita totiž začala v uměleckém prostředí. Jeho účinky se nechávala inspirovat a unášet celá generace malířů, básníků a divadelních herců. Ovlivnil celé odvětví a to se nepodařilo žádnému dalšímu druhu alkoholu.

A protože se taková výstava nechystá co chvíli, tak jsme i my připravili něco speciálního. Stočili jsme 50 číslovaných lahví Dubied – Žufánek 1798 absintu, ke kterým u této příležitosti připravil etiketu Aleš Najbrt. Pojal ji jako signaturu obrazu, jako tahy štětcem podroušeného umělce stojícího u břehu Seiny.

Láhve nebudou v běžném prodeji u nás na eshopu, ale všechny se budou dražit. 10 lahví se vydraží naživo v Národní galerii 9.9.2019 a 40 lahví v online aukci na alkohol.cz. Veškerý výdělek z aukcí jde jako podpora Národní galerii.

Aktualizace: celá série 50 lahví se vydražila za celkovou částku 1 581 103 Kč. Neuvěřitelné. Děkujeme. Více informací a foto na Forbes.