Pravidelná Novoroční

01.01.2016

Omlouvám se za tak dlouhé čekání na novou zprávu v naší nepravidelné rubrice aktualit, ale nešlo to stíhat. Ale svoji pravidelnou Novoroční jsem stihl.

Od ledna 2015 došlo k důležité novelizaci zákona o spotřebních daní z alkoholu. Jistě si pamatujete moje zprávy o nespravedlivě nastavené hranici pro malou a velkou kauci. Ta byla nastavena na odběr 25.000 kolků ročně. Jeden výrobce tak mohl okolkovat např. 25.000 decovek a druhý naopak okolkoval stejný počet litrovek. Za stejnou kauci. My kvůli tomu spadali do vyšší kauce. Přeci jenom vyrobíme víc, než 25.000 lahví. No a od ledna se to změnilo na 25.000 litrů absolutního alkoholu. A to je spravedlivější.

Co to pro nás znamenalo? Vrátili nám většinu z našich peněz a nově spadáme do nižší kauce! Jsme teď zákonem limitováni na maximální produkci 25.000 litrů 100% alkoholu ročně a to nám nevadí, víc bychom toho nezvládli.

No a co teď s těmi penězi, na které jsme se těžce skládali? Rychle jsme je proinvestovali! V našem areálu již brzy vyroste nová budova skladu a pálenice. Teď si možná vzpomenete na moji předchozí aktualitu, ve které jsem psal, že nebudeme zvedat objem výroby. Taky že ne.

Tak proč tedy to rozšíření?

Potřebujeme větší skladovací prostor pro zlepšení naší stále kulhající logistiky. Potřebujeme současně skladovat okolkované láhve pro český trh a láhve bez kolků pro export. Potřebujeme velkou degustační místnost pro naše, ehm, vzdělávací programy. Potřebujeme rozšířenou pálenici o dva nové destilační kotle.

holstein

Proč nové kotle, když nechceme zvyšovat výrobu?

U nás provádíme dva druhy destlilace. Klasickou z prokvašeného ovoce a průtahovoudestilaci bylin. A ač se to nezdá, jde z pohledu zákona o dva odlišné technologické postupy, které se jinak evidují a dozorují. Když u nás jede klasická destilace, tak nemůžeme vyrábět průtahové destiláty, tedy gin, absint a borovičku. A když jsme loni v únoru vyprodali gin a nový jsme pálit nemohli, protože pořád probíhala destilace švestek, tak bylo rozhodnuto. V březnu jsme objednali zakázkovou výrobu nových kotlů a nově budeme moci souběžně destilovat jak ovoce, tak byliny. Ty kotle jsou tak úžasné a unikátní, že se jim budu podrobně věnovat někdy příště.

Stejně tak novým produktům.

Novým produktům?

Ano, připravujeme nějaké novinky v naší řadě limitovaných specialit. Ale aby se to něčím vyrovnalo, tak některé produkty nás opustí. Kupříkladu Mead Base absint. Destilovali jsme ho z našeho medovce, destilátu z medoviny. Ten ale potřebujeme zároveň pro naši Kontušovku a Medového. A Kontušovka, jakožto násobně prodávanější produkt, má vyšší prioritu. Nebo Pivní pálenka. Kvůli rostoucí ceně piva se z toho stal až moc drahý destilát. Dvojnásobně dražší, než slivovice. Což je pro českého zákazníka nepřekonatelný problém. V budoucnosti se jí budeme ještě věnovat, ale jen jako ultra limitované řadě z pečlivě vybraných piv z mikropivovarů.

Výpadek Mead Base částečně zahojí nová značka absintu. Po francouzském St. Antoine, středomořské La Grenouille přibude švýcarský Amave.

Švýcarsko je rodištěm absintu a dnes nejznámějším zdrojem čirých absintů o nižší lihovitosti, které tam označují jako blanche nebo la bleue. Amave je klasickým zástupcem tohoto stylu, tedy čirý absint s obsahem alkoholu 53 %. I když to bude svádět k pití v neředěném stavu, i tak vřele doporučuji poměr 1:2, tedy na díl absintu dva díly chladné vody. První šarže 1000 litrů byla vypálena v roce 2015 a do prodeje se dostane v únoru 2016.

O všem dalším vás budu informovat v dalších aktualitách, které by měly být opět častější. A pokud vás bude zajímat něco o našich začátcích, tak vás odkážu na včerejší rozhovor v Hospodářských novinách. Tam jsem se rozpovídal až moc 🙂

Díky za vše a opatrujte se.

Poznámka pod čarou.
Na rozšíření lihovaru Žufánek a nákup nových destilačních kotlů se nepodílela EU žádnou dotací.