Nacházíte se zde: Žufánek.cz » Aktuality» Absint, absinthe a nebo absinth?

Absint, absinthe a nebo absinth?

Když jsme v roce 2008 uvedli na trh Absinthe St. Antoine, tak se nás zákazníci ptali, proč je v názvu slovo absinthe a ne absinth, které do té doby viděli na etiketách českých producentů. Vysvětlení je v místě původu a ve francouzštině.

Absint byl poprvé vyroben ve švýcarské vesnici Couvet, která leží sotva 10 kilometrů od francouzských hranic. A francouzské slovo pro pelyněk je l'absinthe a destilát z pelyňku je extrait d'absinthe. Zrovna tak v angličtině je absint pojmenován jako absinthe.

Označení absinth (s chybějícím písmenkem e) pochází z Německa a uchytilo se i u nás (někdy dokonce i ve tvaru absynth). Bohužel se v Čechách uchytilo i přesvědčení, že absint je likér a ne destilát. První zmínka o absintu se v našem tisku objevila v Národních listech ze dne 25. 1. 1865 (aktualita ze strany 3) a pak v knize "Úplný domácí lékař" z roku 1895 kde je v kapitole "Lihoviny umělé" recept na absint jako likér (tedy míchaný za studena pomocí aromat a cukru). Je s podivem, že se něco tak umělého a falešného objevilo u nás v době, kdy ve Francii bylo ročně vyrobeno 36 mil. litrů destilovaného absintu.

Když se tedy u nás na začátku devadesátých let 20 století znovu objevil absint, tak bohužel v této likérové podobě nemající s původním absintem cokoliv společného. Od té doby platí, že produkty s názvem absinth jsou umělé lihoviny (mimo pár vyjímek) z aromat a umělých barviv v tom nejhorším případě, a z bylinných macerátů (výluhů) v tom lepším. Nikdy to není ale pravý destilát (v případě českých produktů).

Český tvar slova a zároveň označení je ale absint, nikoliv absinth. S našimi destilovanými absinty se ale hlásíme k původní podobě tohoto delikátního nápoje a proto všechny nesou označení absinthe.

Archiv aktualit »

Fotogalerie

Rodinnou firmu ŽUSY s.r.o. založili v roce 2000 manželé ing. Marcela a Josef Žufánkovi se svými syny Martinem, Josefem a Janem. Cílem firmy je budování tradičního ovocného lihovaru se zaměřením na výrobu přírodních destilátů a likérů mezi něž patří např. slivovice, hruškovice, absinth, meruňkovice a gin


cz, en, de, ru