Zápisník

Mead Base 2016. Uběhly tři roky od poslední šarže a už to bez něj nešlo vydržet. Tak jsem vypálil nový. Spokojený Martínek je spokojený Martínek

Speciální gin pro speciálního zákazníka. Další složky v aromakoši ukázat nemůžu, ale bude to luxusní. Cílem je mít exotičtější spicy gin, který vaši mysl přesune do luxusního pařížského kabaretu v době belle epoque.
Vybarvujeme se
Za všechno může Medový Žufánek. Medový patří mezi naše speciály. Vzniká destilací medoviny do podoby čirého destilátu, takzvaného medovce. V něm pak macerujeme med, propolis a mateří kašičku. Jde o zdlouhavý proces při kterém používáme pouze včelí produkty a nic jiného. Jenže med a propolis nejsou dokonale rozpustné látky,...
Pravidelná Novoroční
Omlouvám se za tak dlouhé čekání na novou zprávu v naší nepravidelné rubrice aktualit, ale nešlo to stíhat. Ale svoji pravidelnou Novoroční jsem stihl. Od ledna 2015 došlo k důležité novelizaci zákona o spotřebních daní z alkoholu. Jistě si pamatujete moje zprávy o nespravedlivě nastavené hranici pro malou a...
OMFG 2015
V minulém roce jsme našim zákazníkům a fanouškům představili limitovanou edici našeho OMG ginu, kterou jsme pojmenovali OMFG. Základ tvoří stejná receptura, jakou se proslavil OMG gin, jen k ní přidáváme něco navíc, něco extra. To extra bude každý rok jiné a nebude se opakovat. U ročníku 2014 to...
Jsme na suchu
Přátelé, jsme skoro na suchu! Od roku 2012 se nám zvedají prodeje o desítky procent ročně. Potíž je v tom, že se podobným způsobem nezvedá objem výroby. A nebude. Od prvopočátku pracujeme s ovocem z našich sadů a ty mají omezenou kapacitu. Ovoce nebude víc, naopak v závislosti na...
Konec rodných listů
V naprosté tichosti končí jedno z kontroverzních opatření, kterým se vláda po září 2012 snažila vyčistit trh od nelegálního alkoholu – rodné listy alkoholu. Pro neznalé: Rodný list ke každé šarži musel vystavovat jak výrobce daného alkoholu, tak jeho prodejce. Pokud se jednalo o bar, restauraci či prodejnu, tak...
Jak z toho ven
Metanol. Látka, která zavinila úmrtí desítek lidí v roce 2012. Látka, která je smrtelným jedem. Látka, se kterou se falšoval etanol (pitný líh). Látka, kterou Český stát nehlídá a která byla v roce 2009 vyřazena ze sledování. Po metanolové aféře se státní aparát rozhodl a řekl dost! Zavedeme povinné...
Před koncem (roku)
Je středa 11. prosince a já mám poprvé od začátku listopadu chvíli času k sepsání aktuálních informací z našeho lihovaru. To, co tady doteď panovalo, se totiž dalo nazvat pouze jako chaos. V listopadu jsme našli svoje hranice. Limit, který nedokážeme v konceptu rodinného lihovaru překročit. Přišlo totiž tolik...
Jak vyřešit nelegální výrobu alkoholu? Kaucí!
Víte, že naše nejlepší vláda v demisi stihla v posledních měsících své existence vyřešit problém, který nevyřešila žádná předchozí? Nelegální výrobu a prodej nezdaněného lihu! A jaký že je ten zásadní hřebíček do rakve všem nelegálním míchačům? Kauce! Logické a samozřejmé, že? Jejich logika je následující. Minulý rok v...
Prodej švestek
Letošní úroda je jedna z nejlepších v posledních 10 letech. Minulý týden jsme začali se sběrem a už teď vidíme, že ovoce bude víc, než dokážeme sami zpracovat. Nabízíme proto k prodeji ručně sbírané švestky z našich ekologických sadů v CHKO Bílé Karpaty. Je to to samé ovoce, ze...
Slivovice Žufánek je Regionální potravinou 2013!
Značka Regionální potravina, kterou Ministerstvo zemědělství oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje, získala v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje za Zlínský kraj Slivovice Žufánek! Celkem sedm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Zlínského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2013. O tuto značku, která je...
Novoroční třináctka
Je za námi rok, který aspoň z mého pohledu uběhl strašně rychle. Rok, na který se bude vzpomínat jak v dobrém, tak špatném. Rok, ve kterém se stala historická událost v Česku dosud nepoznaná. V naší firmě mezi nejdůležitější události patří bezesporu rostoucí zájem o naše produkty v zahraničí....
Dokáže vás ještě něco překvapit?
Zajisté pamatujete na medializovaný případ ethylkarbamátu v ovocných destilátech. Mluvili o tom na Nově, v rádiích a novinách, nešlo to přehlédnout. Samotný Ladislav Hruška ve své emotivní reportáži řekl, že etylkarbamát do ovocných destilátů nepatří a že se tato látka používá na výrobu matrací (!). Nesmyslný předpis číslo 305/2004...
Zdravý rozum na ústupu
Metanolová aféra a její dozvuky zasáhly každého výrobce poctivého alkoholu a jejich distributory. Proto se nezlobte, ale dnešní naše aktualita se bude opět točit kolem ní. Policie a Celní správa poměrně rychle dostala dva míchače, kteří jedovatou směs připravili a uvolnili do černých stáčíren. A tímto okamžikem se dostáváme...
Domácí pálenky
Nedá mi to a musím opět reagovat na aktuální dění. Již 10. října 2006 jsem na našem občasném blogu (nyní už neaktivním) psal článek s názvem „Nedoceněná cena slivovice“. Cituji: Zapomenťe na to, že vám nějaký „strýc z Moravy“ načerno prodá výbornou domácí slivovici za zmíněných 200,-/litr. Takovou si...
Metanolová smršť
Českou republikou se v posledních dvou týdnech žene něco, co jsme doposud znali jen ze zpráv z Ruska či Indie, smrtelné otravy metanolem. Je to tragédie, která se dala bohužel očekávat. Česko je rájem nelegálních stáčíren a i podle odhadů Celního úřadu jsou ztráty na neodvedené spotřební dani z...
Nadosmrti s Žufánkem
Aktulizace: Jak to dopadlo se slavným etylkarbamátem, který byl předmětem této dražby. Jedinečná šance pro naše fanoušky a zákazníky, dražba raritních lahví problematické Meruňkovice 2010, SPZI oficiálně označených jako nebezpečná potravina. Meruňkovici můžete znát z TV Nova z reportáže slavného Ladislava Hrušky a taky jste o ní mohli slyšet...
Problémy s Meruňkovicí
Aktualizace 6.11.2012: Co bylo, bylo. Meruňkovice je od 1.10.2012 bezpečná i v ČR a žádný problém s etylkarbamátem neexistuje. Původní článek z 24. 8. 2012: Včera se na webu SZPI objevila naše Meruňkovice z roku 2010 (šarže L 16.09.10, více než rok neexistujících 29 litrů alkoholu) u které změřili...
Nápoje z blízka
Jídlo z blízka je zásadní gastronomickou událostí pořádanou nadmíru prospěšným projektem Slow Food Brno. Festival tím nejbližším způsobem ukazuje, že jídlo ze známého a regionálního zdroje má příběh konkrétních lidí, kteří jej připravili. Po tři červencové týdny (9. 7. – 29. 7. 2012) si můžete ve třinácti brněnských podnicích užívat jedinečná tříchodová...
Máme rádi absint
Pravým destilovaným absintům se daří a pomalu a jistě se z nich stává náš nejúspěšnější a nejznámější exportní produkt. K dnešnímu dni jsou oficiálně dostupné v Rusku, Estonsku, Německu, Francii, Slovensku, Austrálii, Novém Zélandu a pomalu dokončujeme náročné certifikační nutnosti v USA. Pro australského prodejce plníme St. Antoine pod...