OMFG 2025

Při chystání OMFG 2025 se stalo něco, co se běžně nestává. Na poslední chvíli jsem totiž změnil obsaženou extra bylinu. Tři roky jsem měl naplánováno něco zcela odlišného. Jen letos jsem jednoduše musel použít něco, co mi dávalo větší smysl. Takový ten obrazný 🙂 OMFG 2025 obsahuje svízel vonný (galium odoratum), dříve známý jako mařinka vonná. Sweet woodruff. Jak správně tušíte, tak jméno odkazuje na celosvětový trend na trhu s alkoholickými nápoji. Je to jednoduše svízelná situace. Ale my tu svízel chytli pod krk a vydestilovali ji! Je totiž krásně aromatická! Lesní bylina, která se po staletí používá pro své…

15.02.2025 Celý článek Aktuality

Heartcor ׀ Černý — Janecký — Žufánek

S Davidem Černým a Martinem Janeckým jsme v minulém představili první láhev z umělecké série, kterou nastartovala Klitorie. Láhev znázorňovala klitoris a penis (tyjo, nezablokují nás za použití těchto slov, které spisovně a správně označují to, o co jde?), chtělo by se říct, že dva nejdůležitější orgány. Nu a letos se posunujeme na další — srdce! David navrhl realistické zobrazení a Martin foukal co mu plíce stačily. U nás jsme mezitím nedestilovali, ale míchali likér. Náš první mixologický. Takový ten, co se používá po kapkách. Bitter, chtělo by se říct. Základem je brandy, tedy vínovice z dubového sudu. V ní…

12.02.2025 Celý článek Aktuality

Měla to být Novoroční

Plánoval jsem na Nový rok sepsat takovou tradiční aktualitu sumarizující celý náš rok. Nějak jsem ale zaspal a dostávám se k tomu až teď. Začnu od konce. V prosinci 2024 jsme obdrželi mezinárodní ocenění soutěže Luxury Lifestyle Awards z New Yorku za nejlepšího výrobce alkoholických nápojů v Česku! Luxury Lifestyle Awards nás sledují delší dobu. V roce 2021 jsme od nich získali ocenění za nejlepšího výrobce absintu na světě. A o tři roky později přišlo toto uznání. Máme z toho velkou radost – je to krásné ocenění naší práce, o kterou usilujeme už 25 let. Jinak se soutěží vůbec neúčastníme,…

11.01.2025 Celý článek Aktuality

Klitorie ׀ Černý — Janecký — Žufánek

S Davidem Černým jsme v minulém roce začali mluvit o vlastním ginu pro jeho Musoleum v Praze. Znalý Davidova díla jsem navrhl, že mu udělám gin se sexuálním podtextem, plným šťavnatého lesního ovoce, černého pepře a vůbec poprvé v naší historii výroby ginu v jiné, než čiré podobě. K obarvení ginu posloužil květ rostliny s poetickým jménem — klitorie ternatská a to od Harney & Sons, dodavatelů čajů pro britskou královskou rodinu. Láhev samotnou vytvořil umělec Martin Janecký v limitované sérii 30 kusů, které budou k dispozici v Musoleu. Dalších 120 již našich standardních lahví Martin obarvil na fialovo a…

27.01.2024 Celý článek Aktuality

OMFG 2024

Rok 2024 a s ním i nová edice našeho OMFG. Věřili byste tomu, že je to již 10 let, co se objevil první ročník? 2014 — 2024 Letošní rok startujeme něčím voňavým. Až tak moc voňavým, že se to dostává i do těch nejkvalitnějších a nejvoňavějších parfémů. Z nich jsem také získal i inspiraci pro letošní ročník. Celý rok 2023 jsem používal jeden tak skvělý parfém, že mě zastavovali i chlapi a ptali se, čím že to voním (Václave, dívám se tvým směrem). A já tu signaturní složku daného parfému dostal i do OMFG. Osmanthus fragrans. Vonokvětka libovonná, též nazývána…

06.01.2024 Celý článek Aktuality

Redesign etiket Žufánek 2024

Potřetí v naší 24 historii měníme podobu základní řady ovocných destilátů a likérů. První verze nám vydržela 16 let, druhá písmenková verze 6 let a třetí přichází teď. První zásadní redesign měla na starosti Andreea Bora. Skvělá designérka, která přišla s konceptem písmenek. Takové abecedy alkoholu. Fungovalo to výborně, protože co může být jednoduššího, než písmenka. S jako slivovice. V jako višňovka. A když něco funguje, tak není potřeba to nějak zásadně měnit. Ale jako velcí fanoušci designu a hezkých věcí jako takových se chceme vyvíjet. Proto jsme po dvou úspěšných spolupracích se studiem Little Greta, výroční slivovici pro Jihomoravský…

20.11.2023 Celý článek Aktuality

Dražba whisky Žufánek pro AuTalk

Máme whisky. První a poslední. Leží u nás již 6 let a není vůbec jisté, jestli ji kdy stočíme a nabídneme. Ale pro charitativní účely to jde s velkou radostí! V listopadu proběhla v Praze druhá galavečeře nadace AuTalk. V rámci ní probíhala charitativní dražba, díky které se vybrala fantastická částka 805.000 Kč! Tato částka do koruny poputuje na podporu čtyř rodin – maminek samoživitelek pečující o dítě s autismem, které se ocitly v těžké životní situaci. A naše první veřejně nabídnutá 0,9l karafa whisky Žufánek se vydražila za 110.000 Kč! ❤️ Whisky, která byla vydestilována 30.6.2017 z nakouřeného sladu…

11.11.2023 Celý článek Aktuality

Oskerušovice

Víte, jaké je dost možná nejvzácnější ovocná pálenka, jakou v Evropě můžete vydestilovat? Oskerušovice. Proč je tak vzácná? Protože vzácný je jak strom, tak hlavně jeho plody. Jeřáb oskeruše (u nás na Slovácku oskoruše a nebo oskoruša) (Sorbus domestica) je masivní solitérní strom, který se běžně dožívá 400 let. Bývá i 18 metrů vysoký a pod jeho korunu se schová autobus lidí. Jeho dřevo je nejtvrdší a nejvzácnější v Evropě. Neuvěřitelně obtížně se pěstuje, semena musí projít zažívacím traktem ptáků aby se vůbec aktivovala. Trvá minimálně 20 let, než dostanete první úrodu (foto z naší výsadby viz Kronika a rok…

05.08.2023 Celý článek Aktuality

Private Reserve

Private Reserve absinthe. Mysteriózní záležitost, o které tušilo jen pár lidí. Absint, který u nás ve sklepě ležel ve skleněném demižonu 7 let. Ve čtvrtek 13. 9. 2012 jsem seděl s italským kamarádem v pálenici a na naší nejstarší destilační koloně destiloval L’Ancienne 2012. Po skončení jsme si řekli, že si vyrobíme něco pro sebe. Něco speciálního. Založili jsme macerát a čekali na druhý den. V pátek 14. 9. 2012 jsme v 9:30 začali destilovat něco, co jsem do protokolu pro Celní úřad označil jako „Private Reserve absint”. Vzniklo 46 litrů na té samé vínovici, Pontarlier pelyňku a bylinách, jako…

26.01.2023 Celý článek Aktuality

OMFG 2023

S novým rokem je tu i nový ročník našeho OMFG ginu, tentokrát královským a ohnivým. Když jsme v roce 2014 představili první OMFG gin, který měl tehdy premiéru na prvním pražském GinFestu, ještě bez etikety, popsaný fixou, tak nás vůbec nenapadlo, kam to povede a jak to změní celý trh ginů v Česku. Dnes je jednoduše přeginováno a svůj gin má v nabídce každý lihovar v ČR. A to je dobře. Jen tak můžete poznat desítky až stovky nových chutí a vůní. K tomu slouží i naše OMFG. Je to náš tester. Hřiště, na kterém si hrajeme s exotickými a…

24.01.2023 Celý článek Aktuality

Bráškovice Agraelus

Tl;dr: nemáme skladem žádné Bráškovice, všechny je vzal Agraelus a my sami se dostali k jednomu jedinému balení tím, že jsme si o něj napsali. Všechny se za tři hodiny vyprodaly a za ty násobné přeprodeje na různých bazarech nemůžeme. Nezlobte se, prosím. Aktualizace říjen 2023: druhá Bráškovice 2023 je za dveřmi! Přiznám se. Tímto krátkým úvodem pro ty, kteří nechtějí číst delší texty, jsem chtěl odpovědět na stovky dotazů, které dostáváme od fanoušků a odběratelů největšího českého Twitch streamera. Že nevíte co to znamená? Zeptejte se vašich dětí. Jsme boomeři. Agraelus, vlastním jménem Vojtěch Fišar, je známý český youtuber…

11.10.2022 Celý článek Aktuality

1200 let Moravy

V roce 2022 slaví Morava významné výročí, 1200 let od její první písemné zmínky. Dovolte mi tedy začít malou lekcí historie. Historie, které jsme součástí. Na území Moravy se střídaly různé kultury, lidé vytvářeli sídliště a v době bronzové jsou doloženy kontakty se Středomořím. Ve starší době železné byl jih Moravy významnou obchodní křižovatkou díky Jantarové stezce, která tudy procházela a po níž proudilo zboží z antických center i dál na sever. Na Moravu se dostali také Keltové, germánské kmeny a nejpozději od 30. a 40. let 6. století pronikali na Moravu Slované. Tehdy už Germáni začali odcházet . Okolo…

26.09.2022 Celý článek Aktuality

Forbes Rich Bitch gin

V únoru 2021 jsme vydestilovali nápad, který vznikal měsíce předtím. Petr Šimůnek, šéfredaktor magazínu Forbes, přišel s myšlenkou miliardářského ginu. Ginu, který by se následně vydražil a veškerý obnos by se věnoval charitativním projektům. A tak se i 27. 6. 2022 v nádherných prostorách Státní opery v Praze stalo. Forbes oslovil několik miliardářů, kteří si umí užívat života, aby vybrali své nejoblíbenější bylinky a chutě. Správně očekáváte, že jsou nanejvýš excentrické! U nás jsme je poté 20. února 2021 za dozoru šéfa Forbes.cz Zdravka Krstanova proměnili v doslova miliardářský gin, Rich Bitch gin, který nejen v českých končinách nemá obdoby….

30.06.2022 Celý článek Aktuality

OMFG 2022

Kvůli našemu pravidelnému OMFG ginu si uvědomuju, jak rychle ten rok utíká a že je tady další lovecká sezóna. Tentokrát i taková archeologická. Mrkneme v ní zpátky ke OMFG 2015. V pořadí druhý ročník OMFG, který spousta z vás neměla možnost vůbec ochutnat, obsahoval ománské kadidlo. Pryskyřici. A já se již před dvěma lety rozhodl, že půjdu znovu tímto směrem. Přišlo to na mě při opětovném sledování Jurského parku. Naložíme svoje tělesné schránky do jantaru! OMFG 2022 obsahuje jantar, zkamenělou pryskyřici prehistorické borovice Pinus succinifera, která se používá i jako alternativa pro ambru. Má bohatou orientálně nasládlou vůni ve které…

16.02.2022 Celý článek Aktuality

Legendy

Roman Vaněk je neúnavný popularizátor gastronomie a sběratel jídelních lístků, starých kuchařek, publikací o výrobě potravin, dokumentů naší kulinární historie atd. V tomto směru patří jeho sbírka mezi největší u nás. A součástí starých jídelních lístků bývaly i konkrétní nápoje, které jsou dnes tak často opomíjeny, nebo jsou úplně zapomenuty. Martin Žufánek je neúnavný lihovarník moravský, který zdestiluje a nebo vymaceruje vše, co se mu dostane do ruky. Lásku k naší historii neskrývá ani jeden. Bylo zcela nevyhnutelné, aby to ti dva dali dohromady a založili společný projekt Legendy. Jejich Legendy nejsou jen připomínkou dodnes známých, nebo dávno zapomenutých likérů,…

11.11.2021 Celý článek Aktuality

Žufánek vs. LIDL

Ne, opravdu nevidíte špatně. Ano, vždy sem říkal, že naše produkty nejsou v supermarketech. A ano, teď budou. Na chvíli. Od stočení první naší láhve jsme celou naši prodejní strategii postavili na gastru. Produkty určené pouze pro restaurace, bary, hospody. Nikdy jsme nechtěli prodávat naše láhve v supermarketech. Nikdy jsme nechtěli, aby o jejich nákupu rozhodovalo pouze to, jestli jsou v akci, ve slevě a nebo v nějakém letáku. Tento nastavený způsob se nám dařilo držet celých dvacet let. Změna myšlení přišla, jak správně tušíte, v roce 2020. Poprvé v historii celý svět poznal, že gastro může být šmahem zavřeno…

23.10.2021 Celý článek Aktuality

OMFG 2021 – Oh my * gin!

OMFG 2021 má jeden hlavní úkol – svou omamnou vůní dát zapomenout svízelům a strastem, které jsme všichni zažili v roce 2020. A k tomu dopomůže jeden z nejkrásněji vonících květů vůbec. Mým původním plánem bylo do letošního ročníku dát květy ylang-ylang. Měl jsem to naplánované již dva roky dopředu. Ale s otevřením Yalta Craft Bistra na Václavském náměstí a rozhodnutí pro ně destilovat jejich signaturní gin jsem tento nápad podstoupil jim. Do názvu restaurace (Yalta) se ten ylang-ylang hodil víc. Když ale něco ustoupí, tak musí přijít něco ještě lepšího. Zimolez vonný – Lonicera fragrantissima – honeysuckle! Pro mě…

04.01.2021 Celý článek Aktuality

Life is absinthe!

Spojení našeho absintového stylu a Life is Porno designu vzdávající hold květinám. Inspirováno společným oblíbeným barem L’Fleur v Praze a jejich signature „Le Parfum” koktejlem. Toto je něco, co tu ještě nebylo… Během letošní březnové karantény jsme u nás dostali nápad. Nápad na absint, který by po nalití do sklenice připomněl botanickou zahradu. Rozkvetlou louku. Zahradu rajských potěšení. Už jsme jednou něco podobného udělali. La Grenouille absint. Ten byl inspirovaný středomořím a kořením typickým pro pobřežní země. La Fleur je Provence. Větší polovina z jeho složení tvoří květy. A to jak v čerstvé, tak sušené podobě. Signaturní je levandule, verbena…

30.10.2020 Celý článek Aktuality

Braň svou značku!

Tato aktualita není o alkoholu, ale i tak by vás mohla zajímat. Je o tom, jak důležité je bránit svoji značku, že to může trvat klidně 4 roky a 100.000 Kč utracených za právní služby. Jdeme na to. V roce 2015 mi někdo na Twitteru poslal odkaz na článek o nové společnosti vyrábějící oříškové másla. Jmenovala se Šufánek. Zcela logicky si ten člověk myslel, že je to naše. A že jsme jen kvůli diverzifikaci alkohol – nealkohol zvolili tento název. Jenže my s tím neměli co společného. V únoru 2016 jsme těm mladým klukům poprvé napsal. Velice slušně a přátelsky….

19.08.2020 Celý článek Aktuality

OMFG 2020

Od posledního pelyňkového ročníku OMFG to nějak moc rychle uteklo, co? Ani jsme se nenadáli a je tu nabušený rok 2020 a s ním opět něco nového a speciálního. Jako již tradičně vás v březnu čeká naše/vaše specialita v podání limitovaného OMG ginu na steroidech –OMFG. Letošní ročník je tak trochu věnovaný našemu oficiálnímu partnerství se Světovou výstavou EXPO 2020 v Dubaji (viz předchozí aktualita). Tomu jsme zasvětili i letošní speciální ingredienci. OMFG 2020 obsahuje myrtu obecnou (Myrtus communis). Myrta představuje symbol štěstí, lásky a také plodnosti již od dob starého Říma a Řecka, kdy měli ženich a nevěsta při…

09.01.2020 Celý článek Aktuality

Novoroční 20

Jsme tady s naší pravidelnou Novoroční aktualitou. Co si budeme povídat, píšeme si ji hlavně sami pro sebe, protože člověk je tvor zapomínající. Jdeme na to. Leden probíhal v depresi nastavené prosincem 2018. Ale to jste četli v naší předchozí Novoroční aktualitě. Ta byla pro vás tak silná a důležitá, že z ní byla naše nejsdílenější aktualita za celou historii. Má desítky tisíc sdílení a interakcí. Celou jí převzaly magazíny jako Forbes atd. Ale upřímně, byly bychom mnohem raději, kdyby taková vůbec nemusela být. Vše se ale během roku dramaticky zlepšilo. Otec byl zcela v pořádku už kolem února, na…

01.01.2020 Celý článek Aktuality

Hluboký Hvozd

Vydestilovaná esence Šumavy. Tajemno. Hluboký Hvozd. Honza a Zuzka provozují nejlepší budějickou kavárnu Café Datel. Od spuštění mají v nabídce kompletní náš sortiment. Pět let se snaží do lidí dostat nejlepší kávu, destiláty, likéry, jejich vlastní dezerty, ale hlavně lidskost, přívětivost a ochotu. Poslední rok spolu kujeme společnou věc. Jejich vlastní gin. Gin, který by odrážel je samotné a prostředí, které milují. Šumavu, Novohradské hory, hluboké a temné hvozdy. Proto už minulý rok dostali instrukce, co mi v těch horách nasbírat. Borůvky a smrkové výhonky sbírali na Popelné hoře, Plechém a u Arnoštova. Maliny v Novohradských horách vypěstoval pan Lesný….

30.09.2019 Celý článek Aktuality

Absint pro Národní galerii

Po dlouhých měsících příprav se Národní galerii Praha ve spolupráci s dánským státním uměleckým muzeem Ordrupgaard podařilo připravit výstavu francouzských impresionistů v čele s Claude Monetem a Edgardem Degasem. Monet je pravý otec impresionismu. Začal jako žák ve studiu malíře Boudina. Především vycházel z Manetova stylu. Jeho obrazy jsou plné zářivých barev a odrazů – naplněné světlem. Svá plátna pokrýval bezpočtem jednotlivých tahů štětce. Barvy se čistě blyští z obrazu a vytvářejí dojem neklidu a životnosti krajiny. A víte co mají francouzští impresionisté společného s námi? Absint. Absintová popularita totiž začala v uměleckém prostředí. Jeho účinky se nechávala inspirovat a…

06.08.2019 Celý článek Aktuality

Vzkříšená Rosolka

Je to přes rok, co mi Roman Vaněk volal něco ve stylu, „Martínku, kamaráde, uděláš pro mě Rosolku? Ale tu původní, z masožravé kytky. Ne, nedělám si prdel. Jo a bude to na kameru, nevadí, že?” Nu a proč o tom píšu? Protože tuto původní rosolku neochutnal už možná ani váš pradědeček… Likér vyráběný macerací drobné masožravé kytky! Tyjo, to bych moc rád ochutnal! Začal jsem se pídit po literatuře a docela narazil. V původní podobě ji nezmiňovala ani Rukověť výroby rosolek a jiných lihovin od ing. chem. Fr. Kundráta, kterou vydal nakladatel Kober v roce 1901 a moc informací…

03.07.2019 Celý článek Aktuality

This is not Dubied

Když jsme v roce 2018 představili naši reprodukci nejstaršího komerčně vyráběného absintu na světě, Dubied – Žufánek, tak jsme řekli, že jde o jednorázovou limitovanou edici k oslavě nálezu a 220 let od založení prvního absintového lihovaru. To stále platí. Toto není Dubied! Přemýšlím, jestli to ještě nějak celé nezopakovat pro ty, kteří o tom čtou poprvé. Asi ano. Takže. V roce 2018 byla objevena láhev, která nastartovala absintovou éru válcující Francii po dlouhých 200 let. Výrobcem byl Major Dubied a místem první výroby švýcarská vesnice Couvet. Láhev skončila v muzeu kam se na ni můžete přijet podívat. Ze druhé…

26.02.2019 Celý článek Aktuality

OMFG 2019

Jako každý rok touto dobou vám přinášíme informace o našem OMFG ginu, který pro vás destilujeme jen jeden týden v roce a následně prodáváme jen pár dnů. Pak zase rok není. A to je zcela v pořádku. Aktuální ročník je poznamenaný neuvěřitelným úspěchem naší loňské limitky Dubied – Žufánek. Strhla se kolem ní taková vlna hype a nadšení, že jsem se rozhodl letošní OMFG propojit s barevným a vskutku božím absintovým světem. Spojit dva tábory, absintový a ginový. Protože alkohol connecting people. OMFG 2019 obsahuje pelyněk pravý, artemisia absinthium. Ale ne ledajaký. Legendární Pontarlier varietu. Tu samou, ze které vznikl…

17.01.2019 Celý článek Aktuality

Novoroční

Rok 2018 se u nás historicky zapíše tím, jak skvěle vypadal, probíhal a jak se to v listopadu celé pokazilo způsobem, který nás poznamená na dlouhé roky. Ale postupně. V lednu jsme jako již tradičně představili nový ročník OMFG ginu. Ten loňský obsahoval Bourbounský pepř a podle reakcí od fanoušků šlo o ten nejlepší. Snad se nám podaří udělat ještě něco lepšího s blížícím se ročníkem 2019. V květnu došlo k radikálnímu redesignu celé naší základní řady ovocných destilátů a likérů. Jako u většiny podobných změn se našly dva zástupy lidí: ti, co byli neuvěřitelně nadšení a ti, kterým se…

01.01.2019 Celý článek Aktuality

Dubied 1798 – Žufánek 2018

V roce 1794 si Abram-Louis Perrenoud do svého lihovarnického deníčku poznamenal recept na Extrait d’Absinthe a začal vyrábět svůj první absintový elixír. V té době se jednalo o lék v pravém slova smyslu. Šlo o tinkturu, která se přidávala do bílého vína a pila při žaludečních potížích. Popularita pelyňkového zázraku rostla, protože lidé ho rádi pili i když je nic nebolelo. Obchodního potenciálu si všiml Daniel-Henri Dubied, obchodník s krajkami bez jakýchkoliv zkušeností s destilací. Koupil od Perrenouda recept a zaměstnal jeho syna Henriho-Louise, který od otce pochytil lihovarnické řemeslo. Dubied v roce 1798 společně se svými syny a Henri-Luisem…

03.09.2018 Celý článek Aktuality

Redesign etiket

Měníme podobu našich etiket! Když jsme v roce 2002 představili naši první slivovici, tak to byl průkopník nejen v kvalitě samotného produktu, ale i etikety. Používali jsme průhlednou samolepicí fólii s tak jednoduchou grafikou, jak to jenom šlo. Symbol ovoce, název produktu a jméno Žufánek. Vypadalo to zcela jinak, než zbytek lahví na trhu. Žádné lidové motivy, žádné malované sklepy, žádné kroje. Pouze čisté a elegantní symboly. Jenže z těch jednoduchých symbolů ovoce se stal postupem času tak nějak průmyslový standard, který dnes používá skoro každý výrobce ovocných destilátů v Česku. A tak nastala doba, abychom to změnili. Po 16…

23.05.2018 Celý článek Aktuality

OMFG 2018

Jako každý rok touto dobou je čas na OMFG aktualizaci. Již asi nebudeme opakovat, co už po 4 roky víte. Že OMFG je limitovaná a sběratelská edice vašeho/našeho oblíbeného ginu, že se jí destiluje velmi malé množství a že není celoročně dostupná. Ne, půjdeme přímo na věc. OMFG je limitovaná a sběratelská edice vašeho/našeho oblíbeného ginu, který destilujeme jednou ročně jako dárek pro naše vzácné fanoušky. Každý rok vezmeme klasickou recepturu na OMG a k ní přidáme jednu bylinku navíc. Ta bylinka je každý rok jiná a nikdy se neopakuje. Když se daný ročník vyprodá, tak je vyprodaný. Ale tuším,…

12.01.2018 Celý článek Aktuality

Nová a ještě lepší Lepší nálada

Náš eshop lepsinalada.cz vznikl 3. 3. 2008 s cílem nabídnout zákazníkům nejen výrobky našeho lihovaru, ale i další námi vyzkoušené a oblíbené alkoholické nápoje. Prvních pár let jsme nabízeli i láhve od jiných výrobců, jako vůbec první jsme do České republiky přivezli například Monkey 47 gin a velké množství švýcarských a francouzských absintů. Jako výrobci prvních českých destilovaných absintů jsme chtěli, aby zákazníci mohli porovnat kvalitu se zavedenými značkami. Nebáli jsme se toho. Od konce roku 2012 na něm nabízíme jen svoje vlastní alkoholy kvůli nově zavedené výrobní a distribuční kauci. Systém pohánějící eshop neuvěřitelně drhl, přeci jen byl naprogramovaný v roce…

06.01.2018 Celý článek Aktuality

Veselé Vánoce přejí mandarinky

Spousta z vás si to stále pamatuje. Před rokem 1989 byly v československých obchodech mandarinky pouze na Vánoce a pokud jste měli štěstí, tak jste je mohli dokonce i koupit, výstava nebyla putovní. Tím se z nich stal jeden ze symbolů Vánoc. Dnes je situace jiná. V jakoukoliv roční dobu koupíte jakékoliv citrusy. Pěstují se ve sklenících a kvůli postřikům vydrží transport i z opačné strany zeměkoule. My se ale držíme tradice a nakupujeme citrusy pouze v tuto jejich hlavní sezónu, od jednoho dodavatele a v BIO kvalitě. Stejně jako předchozí citrony i naše mandarinky pochází od rodiny Di Geronimo…

04.12.2017 Celý článek Aktuality

Patnáctiletá slivovice Žufánek

Před pár dny jsme oslavili 17leté výročí od založení našeho lihovaru, ke kterému jsme pro vás, naše vzácné zákazníky a fanoušky, připravili něco speciálního. Otvíráme náš archív! Po dlouhých 15 letech stáčíme slivovici, kterou jsme destilovali v roce 2002. Roce, kdy vzniklo první logo ŽUSY s.r.o., kdy vznikla první etiketa našeho prvního produktu, kdy jsme spustili náš web a kdy proběhla naše první veřejná ochutnávka. Slivovici, která se jako vůbec první prodávala v Praze u našeho prvního odběratele. Slivovici, která je unikátní a kterou již nedokážeme znovu vyrobit. Vydestilovali jsme ji pouze z Durancií a ty už v našich sadech…

27.09.2017 Celý článek Aktuality

Výroční

11. 9. 2000 byla do Obchodního rejstříku zapsána společnost ŽUSY s.r.o. (Žufánek a synové). Předmětem podnikání byla výroba a úprava kvasného lihu (s výjimkou ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením). Byl to skok do neznáma. Skok na holý beton. Velice jednoduše jsme si mohli rozbít hubu. Ale nerozbili. Naše začátky byly krušné. První rok jsme vydestilovali 700 litrů slivovice a ty pak prodávali další dva roky. Druhý náš produkt byl představen až v roce 2003.  Plnili jsme ručně přes trychtýř a v zimě tahali naplněné láhve ze sklepa do kanceláře na saních. Nechci se ale vracet do minulosti, k tomu slouží naše…

11.09.2017 Celý článek Aktuality

Nezapomněli jste na okurku?

Představujeme čtvrtý z řady našich speciálních průtahových destilátů. Po sicilském citronu, marocké mátě a českém kmínu je tu moravská salátová okurka! A v té nejlepší kvalitě. Samozřejmě. Pokud bychom měli vybrat nějaké naše produkty, které by se ideálně párovaly s jídlem, tak by to byla naše nová řada geistů. Pokaždé jiná netradiční surovina ve své nejčistší a nejlepší podobě. To byl i náš záměr, mít podobnou gastro řadu. Navíc z nich vznikají naprosto úžasné koktejly a letní drinky. Kdo zkusil Sicilský citron s tonikem ví, o čem mluvíme. Když se řekne léto, tak většinu z vás napadne máta a okurka….

14.07.2017 Celý článek Aktuality

Bugsy Liebe Czech

Bugsy’s Bar Václava Vojíře je netřeba představovat. Průlomové místo otevřené již v březnu roku 1995 a guru všech moderních barmanů. My máme to štěstí, že pro ně můžeme destilovat jejich vlastní gin. Nebo jinak, oni mají to štěstí, že jim to chceme destilovat 🙂 Spolupráce vypadala trochu jinak, než je tomu obvykle. Všichni lidé z baru si vybrali bylinu, která je zastupuje a představuje. Zapojili se do výroby. U nás jsme tu směsici dali poměrově dohromady, přidali naše signaturní komponenty, poctivou dávku jalovce a s láskou vydestilovali. A dopadlo to fantasticky! O ginu psal Alexandr Mikšovic v Hospodářských novinách, ale…

26.06.2017 Celý článek Aktuality

Geil geist!

Tlačí nás touha. Touha poznat jakoukoliv zajímavou surovinu v její destilované formě. Protože destilace je nejlepší forma filtrace a způsob, jak zachytit a uchovat citlivé přírodní aromata. Snažíme se o to již 17 rok. A letos to ještě rozšíříme. Pořádně! Dostali jsme se to stádia, kdy si můžeme dovolit hrát. Vybírat netradiční suroviny a destilovat je v opravdu malém množství. Nemít starosti nad tím, jak docílit celoroční zásobu a nemít výpadek. Můžeme vydestilovat klidně 50 litrů a mít to v archívu roky. A nebo to postupně svépomocí vypít. Jsme v tom dobří. Hlavně já, Martin. Netradiční suroviny se destilují jinak. Jsou to většinou věci,…

29.05.2017 Celý článek Aktuality

Absinthe St. Antoine má deset let!

Mělo jít jen o pokus. Pokus vyrobit něco, co u nás nemělo žádnou tradici. Alkohol pro kamarády, podivíny, umělce a barové povaleče. Jenže se z toho stalo něco většího. První český absint, který přijala silná absintová komunita v zahraničí. Produkt, který nastartoval druhou absintovou vlnu v Čechách a který ukázal, že absint není lihovina v barvě ústní vody chutnající po chemikáliích. Svatý Antoníček. Na jaře 2007 nás pár zákazníků oslovilo s dotazem, zdali nepřemýšlíme nad výrobou absintu. Znali nás jako šikovné paliče ovocných pálenek a chtěli vidět, jak by v našem podání chutnal tento slavný zakázaný destilát. A tak mi to začalo v hlavičce šrotovat….

16.04.2017 Celý článek Aktuality

Bohémský tonik

Upozornění na začátek. Nejsme nijak provázaní s Bohemscou, nemáme v ní žádný podíl a profit. Jirka je můj kamarád, vážím si ho a když mě oslovil s žádostí o vytvoření mé verze jejich toniku, tak jsem mu zcela nezištně pomohl. Nemám za to ani korunu a jsem za to rád. To jen tak na úvod. Celou naši lihovarnickou kariéru jsme postavili na tom, že zpracováváme pouze přírodní suroviny. Nemáme v sortimentu nic, co by obsahovalo náhražku čehokoliv. Žádné aromata, žádné barvítka, žádné šidítka. Proto si vážíme každého, kdo dělá tu stejnou věc. Proto jsme i přátelé s lidmi z Becherovky, mezi kterými byl…

14.03.2017 Celý článek Aktuality

GinFest 2017

Trvalo to jen tři roky a měli jsme tu další ročník GinFestu! Ten první se odehrával 20. 6. 2014 v Galerii Louvre a byla to první akce, na které jsme představili první ročník našeho OMFG ginu. V tu dobu na to ještě ani neexistovala etiketa, což zmiňuje i tahle krásná reportáž jako z pera Karla Jaromíra Erbena. Letošní, druhý, probíhal 25. 2. 2017 v prostorách DUP 36, alternativního prostoru pro všechny a pro všechno. A bylo to krásné! Moc krásné! To oprýskané industriální místo a jen 11 vystavovatelů představujících asi 40 značek bylo jednoduše tak akorát na to, aby se to dalo…

27.02.2017 Celý článek Aktuality

OMFG 2017

Dnes už si to málokdo pamatuje, ale internet byl kdysi dávno vymyšlen jen proto, aby si lidé mohli pohodlněji ukazovat a sdílet fotky koček. Ano, porno bylo až na druhém místě. Jak říkám, už si to kvůli tomu asi nepamatujete. Všichni tak nějak tušíte, že našemu světu vládnou kočky. Stačí otevřít Facebook, Twitter nebo Instagram. Kočkám nevládne člověk, ale jedna nenápadná bylina, která je dokáže naprosto pobláznit a na chvíli zcela vyřadit ze hry. Šanta kočičí. Nepeta cataria. Catnip. Kočičí kokain. Šanta kočičí je již od středověku oblíbená pro své schopnosti uvolnit svaly a navodit příjemný pocit relaxace. Výzkumy dokázaly, že tyto účinky…

01.02.2017 Celý článek Aktuality

Srdečné pozdravy ze Singapuru

Touto aktualitou se vracím do listopadu 2016. Měl jsem tehdy hodně práce a zapomněl ji sepsat. A přitom je to tak důležité. Žufánek je oficiálně v Singapuru! Zastoupení naší značky převzala mladá společnost s všeříkajícím názvem, 6DM. Six drunk men. Kromě nás dováží z České republiky ještě Pilsner Urquell a ze Slovenska Bentiannu. Jsme v dobré společnosti! V Singapuru vládne československá barmanská mafie. Téměř v každém zásadním baru najdete barmana původně od nás. A ti borci mají jednoduše svoje potřeby. Potřeby, na kterých si získali závislost při práci v CZ barech. Viz typický příklad v podobě Lukáše Kaufmanna, který dřív pracoval v…

21.01.2017 Celý článek Aktuality

Přejete si?

Privátní značky. Jako první se většině z vás vybaví levnější varianty potravin, které nabízí každý supermarket. Nabízíme je i my. Ale na úplně jiné úrovni. Toto je moje shrnutí prací, které jsme letos hrdě vytvářeli. Celé to začalo Pavlem Vargou. Majitelem a zakladatelem L’or Special Drinks. Ten byl v našich začátcích prvním a jediným výrobcem alkoholu v Česku, který nás nepovažoval za ohrožující konkurenci. Měl k nám stavovskou úctu. Z jeho hlavy vzešel už v roce 2005 požadavek na naši Pivní pálenku pro jeho ruské zákazníky. Pavel byl v devadesátých letech dost možná největším výrobcem absintu na světě. Když jsme…

29.12.2016 Celý článek Aktuality

Justifiée et Ancienne vs Mead Base

Pod touto téměř šifrou se skrývají dva naše staronové produkty, které jsme pár let neměli v prodeji. Leckdo je považoval za ztracené a zapomenuté. Neměl pravdu. Justifiée & Ancienne Z našeho slavného L’Ancienne je dnes už sběratelský předmět a vzpomínka na to, že jde vyrobit reprodukci absintu, který ležel sto let zapomenut ve sklepě. Naše techniky a zkušenosti se vyvíjejí a zlepšují a proto bylo na čase přijít s něčím dalším. Justifiée & Ancienne (čti jako žustifie e ansien, v překladu Oprávněný a Starobylý) je následovník L’Ancienne. Stejně jako on je vyrobený z nejlepšího vinného destilátu a unikátních bylin, stařen…

17.11.2016 Celý článek Aktuality

Mead Base 2016. Uběhly tři roky od poslední šarže a už to bez něj nešlo vydržet. Tak jsem vypálil nový. Spokojený Martínek je spokojený Martínek

17.11.2016 Instagram

Justifiée et Ancienne.

13.09.2016 Instagram

Speciální gin pro speciálního zákazníka. Další složky v aromakoši ukázat nemůžu, ale bude to luxusní. Cílem je mít exotičtější spicy gin, který vaši mysl přesune do luxusního pařížského kabaretu v době belle epoque.

23.03.2016 Instagram

OMFG 2016

Lihovar Žufánek uvádí v produkci duté fráze bezduchého kýče OMFG 2016 Téměř přesně po roce pro vás destilujeme nový ročník OMFG ginu. Fanouškovské a sběratelské edice vašeho/našeho milovaného OMG. Po mexické damiáně a ománskému kadidlu na vás čeká tajemné ginkgo biloba – jinan dvoulaločný. Ginkgo je jediným přeživším zástupcem prehistorického řádu jinanotvarých a patří mezi nejstarší dochované dřeviny. Z amerického kontinentu vymizel před 7 miliony let, z Evropy před 3 miliony let a v přírodě zůstal zachován pouze v jediném druhu a jen na malém území v jihovýchodní Číně, kde se z něj stal posvátný strom. Na jeho listech si…

02.03.2016 Celý článek Aktuality

Vybarvujeme se

Za všechno může Medový Žufánek. Medový patří mezi naše speciály. Vzniká destilací medoviny do podoby čirého destilátu, takzvaného medovce. V něm pak macerujeme med, propolis a mateří kašičku. Jde o zdlouhavý proces při kterém používáme pouze včelí produkty a nic jiného. Jenže med a propolis nejsou dokonale rozpustné látky,...

10.01.2016 Celý článek

Pravidelná Novoroční

Omlouvám se za tak dlouhé čekání na novou zprávu v naší nepravidelné rubrice aktualit, ale nešlo to stíhat. Ale svoji pravidelnou Novoroční jsem stihl. Od ledna 2015 došlo k důležité novelizaci zákona o spotřebních daní z alkoholu. Jistě si pamatujete moje zprávy o nespravedlivě nastavené hranici pro malou a...

01.01.2016 Celý článek

OMFG 2015

V minulém roce jsme našim zákazníkům a fanouškům představili limitovanou edici našeho OMG ginu, kterou jsme pojmenovali OMFG. Základ tvoří stejná receptura, jakou se proslavil OMG gin, jen k ní přidáváme něco navíc, něco extra. To extra bude každý rok jiné a nebude se opakovat. U ročníku 2014 to...

16.02.2015 Celý článek

Jsme na suchu

Přátelé, jsme skoro na suchu! Od roku 2012 se nám zvedají prodeje o desítky procent ročně. Potíž je v tom, že se podobným způsobem nezvedá objem výroby. A nebude. Od prvopočátku pracujeme s ovocem z našich sadů a ty mají omezenou kapacitu. Ovoce nebude víc, naopak v závislosti na...

11.12.2014 Celý článek

Konec rodných listů

V naprosté tichosti končí jedno z kontroverzních opatření, kterým se vláda po září 2012 snažila vyčistit trh od nelegálního alkoholu – rodné listy alkoholu. Pro neznalé: Rodný list ke každé šarži musel vystavovat jak výrobce daného alkoholu, tak jeho prodejce. Pokud se jednalo o bar, restauraci či prodejnu, tak...

29.06.2014 Celý článek

Jak z toho ven

Metanol. Látka, která zavinila úmrtí desítek lidí v roce 2012. Látka, která je smrtelným jedem. Látka, se kterou se falšoval etanol (pitný líh). Látka, kterou Český stát nehlídá a která byla v roce 2009 vyřazena ze sledování. Po metanolové aféře se státní aparát rozhodl a řekl dost! Zavedeme povinné...

30.01.2014 Celý článek

Český Big Brother

Disclaimer: Tuto aktualitu píšu v afektu a rozrušení nad tím, jací idioti tvoří zákony v České republice. Jsem ale zcela střízliv a při smyslech, což se o nich říci rozhodně nedá. Všechno začalo nesmyslnou a účelovou kaucí, kterou jsme v prosinci museli složit, abychom dostali nový vzor kolků a mohli dále prodávat. Včera vyšel další ze střípků nového zákona, tentokrát o povinnosti mít sledovací zařízení (kamerový dohled) na všech místech, kde dochází s manipulací a značením lihu. Celé znění si můžete stáhnout na stránkách Celní správy (dokument byl 6. 2. 2014 z jejich webu smazán), já z něj udělám jen…

28.01.2014 Celý článek Aktuality

Nové láhve a etikety

Původně jsme s nimi chtěli vyrukovat až kolem února 2014, ale listopadový masakr v našich skladových zásobách to urychlil. Máme nové láhve a etikety! Po cca 8 letech používání dosavadní 0,5l láhve jsme se rozhodli pro radikální krok, vlastní láhev. Ta původní byla totiž standardní, běžně dostupná pro každého zájemce. Mohla se v ní objevit konkurenční slivovice, tuzemák, vodka, cokoliv. A to není dobře. Vadilo nám to od samého počátku, ale na investici do vlastní formy jsme museli první vydělat. Nová láhev je kulatá, vyrobena z extra čiré skloviny, má nový typ šroubovacího uzávěru se skrytým závitem, transparentní záklopku, embosované…

27.12.2013 Celý článek Aktuality

Před koncem (roku)

Je středa 11. prosince a já mám poprvé od začátku listopadu chvíli času k sepsání aktuálních informací z našeho lihovaru. To, co tady doteď panovalo, se totiž dalo nazvat pouze jako chaos. V listopadu jsme našli svoje hranice. Limit, který nedokážeme v konceptu rodinného lihovaru překročit. Přišlo totiž tolik...

11.12.2013 Celý článek

Jak vyřešit nelegální výrobu alkoholu? Kaucí!

Víte, že naše nejlepší vláda v demisi stihla v posledních měsících své existence vyřešit problém, který nevyřešila žádná předchozí? Nelegální výrobu a prodej nezdaněného lihu! A jaký že je ten zásadní hřebíček do rakve všem nelegálním míchačům? Kauce! Logické a samozřejmé, že? Jejich logika je následující. Minulý rok v...

12.09.2013 Celý článek

Prodej švestek

Letošní úroda je jedna z nejlepších v posledních 10 letech. Minulý týden jsme začali se sběrem a už teď vidíme, že ovoce bude víc, než dokážeme sami zpracovat. Nabízíme proto k prodeji ručně sbírané švestky z našich ekologických sadů v CHKO Bílé Karpaty. Je to to samé ovoce, ze...

19.08.2013 Celý článek

Slivovice Žufánek je Regionální potravinou 2013!

Značka Regionální potravina, kterou Ministerstvo zemědělství oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje, získala v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje za Zlínský kraj Slivovice Žufánek! Celkem sedm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Zlínského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2013. O tuto značku, která je...

03.07.2013 Celý článek

Novoroční třináctka

Je za námi rok, který aspoň z mého pohledu uběhl strašně rychle. Rok, na který se bude vzpomínat jak v dobrém, tak špatném. Rok, ve kterém se stala historická událost v Česku dosud nepoznaná. V naší firmě mezi nejdůležitější události patří bezesporu rostoucí zájem o naše produkty v zahraničí....

01.01.2013 Celý článek

Dokáže vás ještě něco překvapit?

Zajisté pamatujete na medializovaný případ ethylkarbamátu v ovocných destilátech. Mluvili o tom na Nově, v rádiích a novinách, nešlo to přehlédnout. Samotný Ladislav Hruška ve své emotivní reportáži řekl, že etylkarbamát do ovocných destilátů nepatří a že se tato látka používá na výrobu matrací (!). Nesmyslný předpis číslo 305/2004...

06.11.2012 Celý článek

Zdravý rozum na ústupu

Metanolová aféra a její dozvuky zasáhly každého výrobce poctivého alkoholu a jejich distributory. Proto se nezlobte, ale dnešní naše aktualita se bude opět točit kolem ní. Policie a Celní správa poměrně rychle dostala dva míchače, kteří jedovatou směs připravili a uvolnili do černých stáčíren. A tímto okamžikem se dostáváme...

08.10.2012 Celý článek

Domácí pálenky

Nedá mi to a musím opět reagovat na aktuální dění. Již 10. října 2006 jsem na našem občasném blogu (nyní už neaktivním) psal článek s názvem „Nedoceněná cena slivovice“. Cituji: Zapomenťe na to, že vám nějaký „strýc z Moravy“ načerno prodá výbornou domácí slivovici za zmíněných 200,-/litr. Takovou si...

17.09.2012 Celý článek

Metanolová smršť

Českou republikou se v posledních dvou týdnech žene něco, co jsme doposud znali jen ze zpráv z Ruska či Indie, smrtelné otravy metanolem. Je to tragédie, která se dala bohužel očekávat. Česko je rájem nelegálních stáčíren a i podle odhadů Celního úřadu jsou ztráty na neodvedené spotřební dani z...

13.09.2012 Celý článek

Nadosmrti s Žufánkem

Aktulizace: Jak to dopadlo se slavným etylkarbamátem, který byl předmětem této dražby. Jedinečná šance pro naše fanoušky a zákazníky, dražba raritních lahví problematické Meruňkovice 2010, SPZI oficiálně označených jako nebezpečná potravina. Meruňkovici můžete znát z TV Nova z reportáže slavného Ladislava Hrušky a taky jste o ní mohli slyšet...

28.08.2012 Celý článek

Problémy s Meruňkovicí

Aktualizace 6.11.2012: Co bylo, bylo. Meruňkovice je od 1.10.2012 bezpečná i v ČR a žádný problém s etylkarbamátem neexistuje. Původní článek z 24. 8. 2012: Včera se na webu SZPI objevila naše Meruňkovice z roku 2010 (šarže L 16.09.10, více než rok neexistujících 29 litrů alkoholu) u které změřili...

24.08.2012 Celý článek

Nápoje z blízka

Jídlo z blízka je zásadní gastronomickou událostí pořádanou nadmíru prospěšným projektem Slow Food Brno. Festival tím nejbližším způsobem ukazuje, že jídlo ze známého a regionálního zdroje má příběh konkrétních lidí, kteří jej připravili. Po tři červencové týdny (9. 7. – 29. 7. 2012) si můžete ve třinácti brněnských podnicích užívat jedinečná tříchodová...

22.07.2012 Celý článek

Máme rádi absint

Pravým destilovaným absintům se daří a pomalu a jistě se z nich stává náš nejúspěšnější a nejznámější exportní produkt. K dnešnímu dni jsou oficiálně dostupné v Rusku, Estonsku, Německu, Francii, Slovensku, Austrálii, Novém Zélandu a pomalu dokončujeme náročné certifikační nutnosti v USA. Pro australského prodejce plníme St. Antoine pod...

15.07.2012 Celý článek